Емил Димитров: Да се прекара водата от "Мало Бучино" до Перник е едно изключително голямо начинание

Във водоснабдително отношение Перник изпълни една много голяма своя мечта, стана квартал на София. Да се прекара водата от "Мало Бучино" до Перник е едно изключително голямо начинание, аз не отговарям за тази част, моя отговорност ще да е да ги контролирам как го правят и трябваше да подсигуря водосбора, да кажа, че има тази вода изобщо. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро пред Канал 3.

"Каквото и да говорим, всичко в момента е построено от Тодор Живков. Когато навремето е имало добри инженери, хидролози, строители, геодезисти, които са оразмерявали, те са направили една изключително добра система, за да могат да допълват "Белмекен", но тя да бъде двупосочна. Ние на практика сега лягаме, стъпваме върху това, което те са направили. Всички язовири, които са построени, те са построени в миналото. И има само един проблем, тогава водата е стигала за много повече хора, сега същата вода, същите деривации изведнъж не стига, а хората са много по-малко.", каза още той.

"Проблемът е, че довеждащите водопроводи, които са изградени в същото време, като това на абонатите. Мрежата на абонатите е пробита и довеждащите се са пробити.Когато им я дадеш, за да изпуснат те през изпускащата система в реката, няма виновни. И всеки, които не иска да си закърпи системата, за да не оправдае това, че не е подсигурил вода, аз ви казах, то и населението е намаляло, водата си е същата, започва да казва подайте ми повече вода. Водата е много ценен ресурс, не трябва да се пилее, трябва да се съхранява, а не да пълним каца без дъно.", допълни Димитров.

"Министърът коментира и ситуацията в ТЕЦ "Бобов дол". "Когато аз отидох в "Бобов дол", имаше един от докумените и аз казах, че всичко, което се намира по тази преписка, къде е това което тези хора има, това, което го има в администрацията в Перник. Аз казах да запечатат РИОСВ Перник и всички документи да са там и че в понеделник ще изпратя човек, който да вземе документите, да ги преснима, оригиналите да останат там, защото са в интерес на хората, които са ги издали. Проблемът е следния: От всичките три инсталации, една е разрешена. Имало е 6 месечен срок и той е изтекъл. Те нямат окончателно разрешение. Утре ще дойдат всички документи и на практика тогава, ще можем да кажем какво им е разрешено и какво не. В момента документите на прокуратурата, следствието и РИОСВ Перник, показват че срокът е изтекъл", обясни Емил Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България