Емил Караниколов: Добре е да отпадне възможността за придобиване на паспорт срещу пари

Сигурен съм, че инвестициите в България не падат, а даже имат ръст, коментира министърът

Противно на публикуваните от БНБ данни, преките чуждестранни инвестиции в България не спадат, а даже има ръст. Това е мнението на икономическия министър Емил Караниколов.

Той подчерта пред БТВ, че централната банка представя прогнозни данни, които подлежат на 15-месечна корекция. Министърът припомни, че така след няколко съобщения за намаляващ интерес към нашата страна през 2017 г., накрая се е оказало, че са били вложени с 386 млн. лв. повече, отколкото през 2016 г.

„Сигурен съм, че инвестициите в България не падат”, подчерта Караниколов, като посочи, че през 2017 г. е имало 31 проекта за инвестиция клас А на стойност 311 млн. лв., докато през миналата година сертифицираните проекти са били 28, но за 850 млн.

Той изреди заводи за самолетни елементи, автомобилни предприятия в Ловеч (с 1000 работници), Плевен (2000) и Русе (700), предстоящи големи инвестиции във Враца и т.н.

Сред миналогодишните големи проекти 12 са от държави извън ЕС, които са създали български компании, за да използват насърчителните мерки.

Отново извън ЕС са и над 10-те големи инвеститора, които от 2014 г. досега са получили българско гражданство срещу конкретни ангажименти за развитието на индустрията у нас. Емил Караниколов подчерта, че трябва да се прави разлика между тези, които реално влагат у нас и създават работни места и тези, които просто си купуват гражданството с пари по банкова сметка – и заради които България търпи критики от ЕК.

Министърът посочи, че трябва да пазим истинските инвеститори, докато другата възможност за придобиване на паспорт срещу пари може би е добре да отпадне.

По темата с горивата Емил Караниколов изрази мнение, че трябва да се търси решение, което „да регулира сектора, а не да е за сметка на някой”.

Той отбеляза, че проблемно в случая е, че и в бизнеса няма единно мнение по какъв път трябва да се върви – макар по-рано всички заинтересовани страни да са се обединили около нуждата от закон.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес