Емил Караниколов - Експертът

Аз съм експерт и не съм обвързан с никоя партия. Така описва себе си новият министър на икономиката Емил Караниколов. За поста ме предложи Волен Сидеров, но иначе съм работил предимно с ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов ме прие добре, ние се познаваме още от Столичната община, допълва той. Признава обаче, че е защитил правото да оглави Министерство на икономиката с презентация, която изнесъл пред Волен Сидеров и ръководството на Атака. В нея изложил подробно какво смята да прави по време на мандата.

Емил Караниколов е завършил финансов мениджмънт и право в Университета за национално и световно стопанство. Професионалната си кариера започва в общинското предприятие “Туристическо обслужване”. По-късно работи като юрист-консулт в Столична община, а след това е сътрудник в кабинета на заместник-кмета по “Координация и контрол, обществен ред и сигурност” Юлия Ненкова. За около 7 месеца става директор на специализирана администрация в областна управа София-град, а последните седем години оглавява Агенция за приватизация и следприватизационен контрол.

Държавата е инвестирала много в мен. Започнах да работя на 18 години, като служител по предпечатна подготовка, а на 23 постъпих в общинската администрация, разказва икономическият министър.

И допълва, че е имал възможността да се учи от едни от най-големите професионалисти – сегашния председател на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова и бившия секретар на Министерския съвет Росен Желязков.

И въпреки че беше главен приватизатор в държавата като шеф на ресорната агенция, първото му решение като министър беше да предложи промени в закона, с които да спре продажбата на дялове от държавните дружества.

Приватизацията в България беше изключително грешна и това е една от причините да сме бедни, смята Караниколов. И твърди, че начинът на създаване на работно-мениджърските дружества (РМД) е един от основните проблеми. Причината – РМД-тата имали предимство при приватизацията, защото са можели разсрочено да покриват 90% от инвестицията, докато другите купувачи е трябвало да вадят парите наведнъж.

Другият проблем, според него, е била възможността да се сключват анекси към приватизационни договори, с които е можело да се отменят инвестиции.

Вече е изчерпан ресурсът на държавата за приватизация. Идеята е оттук нататък дружествата, които са останали и съществуват вече над 20 години, да продължат да се развиват, смята икономическият министър.

Той посочва три приоритетни области в своя мандат. Първо - анализиране на административните пречки пред бизнеса, на чиято база ще се предложат нормативни промени. Започнали сме преглед на 180 регулации на бизнеса, които са към Министерството на икономиката, посочи Караниколов. И даде пример – за да направите преустройство на апартамент, документите, които се искат са същите, колкото да построите 5-етажна сграда.

Друг ангажимент на ведомството ще е придвижването на проектите, свързани с инвестиции, в това число и въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие.

Третият му приоритет е повишаване на капитала на Българската фондова борса и търговията през нея.

Категоричен е, че няма да прави смени в бордовете на държавните дружества, освен ако някъде няма пълно неизпълнение. Нещо повече смята, че те трябва да бъдат намалени. Има бордове с 5 човека управителен орган и трима администрация – това не е редно, дава пример Караниколов.

И като доказателство върна старото ръководство на Държавната консолидационна компания (ДКК), което служебният министър на икономиката Теодор Седларски се опита да смени, но не успя заради оспорване в съда.

Намали от петима на трима членове и бордът на директорите на Национална компания “Индустриални зони” (НКИЗ).

Министърът даде заявка, че ще следи изкъсо структурите към ведомството. Още в първите дни на поста разпореди започването на интензивни проверки на язовирите в цялата страна. А по-късно поиска изготвяне на подробен доклад за състоянието на затворените уранови мини, след като излязоха данни за наличие на уран в питейната вода на няколко града.

 

Обича книгите

За личния си живот Емил Караниколов не обича да дава информация. Знае се, че е женен и има две дъщери - Андреа, на 7 години, и Ема - на 4. Живее със семейството си в апартамент в столичния квартал “Изток”.

Предпочита да чете вместо да спортува. Но не отказва да кара колело в Борисовата градина с дъщерите си. Любимото му стихотворение е ,,В окопа” на Иван Вазов, защото, по думите му, добре описва проблемите на Балканите.

 

За него

Опитен юрист

Емил Караниколов е опитен юрист в областта на приватизацията, 10 години се занимава с това. Най-важното нещо, което трябва да направи Министерството на икономиката, е да ускори процеса по намаляване на административната тежест, да осигури по-прозрачна бизнес среда с по-малко бумащина, разрешителни и съгласувателни режими.

Владимир Каролев, икономист

 

Изключително подготвен

Това е един изключително подготвен, интелигентен и действен човек и затова заложих на него, да изпълнява ролята на министър на икономиката. Знам, че той ще свърши работа. Като човек той е изпълнителен и почтителен и няма да се възгордее от това, че е министър.

Волен Сидеров, председател на ПП “Атака”

 

Очакваме да решава проблеми

Работодателите очакваме от него да работи за подобряване на бизнес средата у нас. Сред основните ни цели са намаляване на административните прегради, което ще доведе и до по-голям ръст на икономиката.

Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България

 

Трябва да бъде адвокат на бизнеса

Министерството, което той оглавява, е много сложно. Въпреки че съм от опозицията, му пожелавам успех, защото все пак съм и представител на бизнеса, а той има нужда от стабилно управление. Моят съвет е да бъде адвоката на българския бизнес в правителството.

Петър Кънев, председател на икономическата комисия в НС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети