Емил Караниколов: Енегретиката, машиностроенето, туристическият сектор са сред перспективните сфери за сътрудничество между България и Катар

Енергетиката, машиностроенето, автомобилостроенето, електрониката, информационните и комуникационни технологии, селското стопанство, хранителната промишленост, туристическият сектор, развитието на индустриалните зони и технологичните паркове са сред перспективните сфери за сътрудничество между България и Катар. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на двустранен бизнес форум.

Срещата е в рамките на официалното посещение на катарска делегация, водена от емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. Министърът на икономиката и търговията на Катар шейх Ахмед бин Джасим Ал Тани приветства всички български компании, които искат да инвестират в неговата страна. Неговият български колега също приветства катарските инвеститори, които са заинтересовани да навлязат на пазара на ЕС, да установят в България свои представителства, логистични и производствени бази, както и изследователски и развойни центрове.

Българските компании имат потенциал да представят качествени и конкурентни стоки и услуги на катарския пазар и да реализират съвместни проекти, подчерта министър Караниколов пред представителите на деловите среди на двете държави. Във форума участват над 30 катарски и повече от 200 български фирми.

Министър Караниколов изтъкна обаче, че износът на България е ограничен и еднообразен и допълни, че страната ни има потенциал за ръст на експорта на стоки от фармацията, химическата промишленост, машиностроенето, електротехниката, информационните и комуникационни технологии, селскостопанска продукция, техника и оборудване. Караниколов декларира готовност за подкрепа на всяка бизнес инициатива за постигането на тази цел под формата на увеличаване на двустранните бизнес делегации и бизнес форуми.

Министър Караниколов заяви, че България е много добро място за правене на бизнес и инвестиции и запозна катарските фирми с благоприятните макроикономически условия в страна, както и с преференциите, които се предоставят у нас на чуждестранните инвеститори. Той информира, че третата сесия на междуправителствената комисия за икономическо и техническо сътрудничество ще се състои през втората половина на 2018 г.

Министърът на икономиката и търговията на Катар шейх Ахмед бин Джасим Ал Тани напомни, че приятелските връзки между двете страни се развиват от 90-те години, като отбеляза, че досега реализираното не отразява потенциала на двете държави, като изтъкна работата за развитие на сътрудничеството в инвестициите и търговията в области, които досега донякъде са били неглижирани. Икономическият министър на Катар отбеляза, че неговата страна е успяла да преодолее различните регионални и световни предизвикателства и да подпомогне частния сектор, за да се развие балансирана икономика и да работи за развитието на непетролния сектор, който е достигнал 52 на сто през 2017 г. Той цитира данни на Световната банка, според които се очаква катарската икономика да се повиши с 2,6 на сто през 2018 г.

Катар сега се смята за една от най-важните страни за инвестиции в региона, има стратегическо положение и е отправна точка за търговски обмен с редица държави по света, каза икономическият министър на Катар. Сред преференциите, предоставяни от неговата страна за чуждестранните инвеститори, гостът изтъкна освобождаването от данък "доход" за срок от десет години за определени инвестиционни проекти, освобождаване от мита при внасяне на оборудване и суровини, както и възможността за превеждане на печалбите зад граница. Министърът на икономиката на Катар отбеляза възможностите за инвеститорите, предоставяни от двете свободни зони в страната.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Габриела Козарева каза, че сега икономическата активност на Катар е насочена в газовата и петролната индустрии, туризма и инфраструктурата. Катарски компании проявяват интерес за инвестиции у нас в недвижимите имоти, туризма и земеделието. По думите на Козарева има възможност за ръст на износа на български стоки, сред които са електросъоръженията, машиностроителната продукция, инженерингови стоки и услуги, високотехнологични продукти, изделия от отбранителната индустрия, строителните материали, фармацията, пчелния мед, месо, изделия на млечната промишленост, селскостопанска продукция.

По данни на Катарската търговско-промишлена палата за миналата година стокообменът е бил в размер на 22 млн. долара, от които 1,6 млн. долара са износ от България за Катар, като това беше отчетено от катарската страна като малко спрямо потенциала на двете страни. Около седем съвместни компании има и три български, които работят в Катар - най-вече в търговския и инженеринговия сектори. От катарската палата беше изтъкнато, че правителството работи по нови проекти в подкрепа на ненефтените сектори на икономиката и бе изразена надежда за сътрудничество с България и в тази посока.

В присъствието на икономическите министри на двете страни в рамките на бизнес форума ръководствата на търговско-промишлените палати на двете държави подписаха споразумение за създаване на смесен бизнес съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България