СЕМ избра Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ. Той спечели с 3 на 2 гласа. Неговата кандидатура подкрепиха председателят на СЕМ София Владимирова и членовете Бетина Жотева и Розита Еленова. Ивелина Димитрова и Иво Атанасов гласуваха за Сашо Йовков.

Новият генерален директор на БНТ ще встъпи в длъжност след подписване на договор за управление.

Кошлуков досега изпълняваше ролята на временен директор на телевизията, след като Константин Каменаров напусна поста. Каменаров беше осъден на година и три месеца затвор за шофиране в нетрезво състояние.

Другите кандидадати за генерален директор на БНТ бяха Сашо Йовков, Никола Тодоров, Кръстю Вапцаров, Явор Симов, Сашо Диков, Радостслав Главчев и Стоил Рошкев. Къци Вапцаров отпадна от надпреварата, тъй като е вписан като едноличен собственик на няколко дружества. Радостслав Главчев беше отстранен заради неотговаряща на изискванията концепция.

Вчера Кошлуков изложи пред СЕМ концепцията си за управление на БНТ. Той заяви, че ще спре предаванията "Стани богат" и "Референдум", тъй като са най-скъпите в обществената телевизия.

"Прекратени са договори на високи стойности. Моментално трябва да се преразгледат още и да се предоговорят части от задълженията. След което ще създадем този програмен съвет и ще преразгледаме цялата програмна схема от септември изцяло по механизмите, които бях описал - финансово обезпечена, с прогнози, рейтинги и реклами. Така че реално аз смятам, че ако довършим започнатото, сега ще спестим 7-8, а може би и 9 милиона", заяви на вчерашното изслушване Кошлуков.

Преди време новият генерален директор разкри, че БНТ практически е във фалит и че се очаква дълговете й до края на годината да стигнат до 44 млн. лева.

Емил Кошлуков е роден през 1965 г. в гр. Пазарджик. Завършва средното си образование в Английската гимназия в гр. Пловдив. Докато отбива военната си служба той е осъден за антидържавна пропаганда на 6 години лишаване от свобода и изтърпява присъда като политически затворник в Старозагорския затвор.

През 1989 г. излиза от затвора и започва отново активна дейност срещу комунистическия режим. Става председател на Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД). Учредител е на Съюза на демократичните сили.

През 1991 г. Емил Кошлуков печели стипендия от фондация „Отворено общество“, след което завършва висшето си образование в Калифорнийския университет (Санта Барбара), специалност „Политически науки“.

В края на 90-те години на миналия век Кошлуков създава една от първите неправителствени организации, печелеща проекти с наши и чужди донори в сферата на гражданския контрол и мониторинга върху изпълнителната и законодателната власт.

През 2001 г. Емил Кошлуков ръководи предизборния щаб на Негово Величество Симеон Втори, който през лятото на същата година е избран за министър- председател на България.

В периода 2001-2005 г. Кошлуков е депутат в 39-ото Народно събрание и председател на политическа партия „Новото време“. През 2005-2009 г. е водещ и продуцент на предаването „Таралеж“ в телевизия „Евроком“.

През 2010-2014 г. Емил Кошлуков създава и управлява продуцентската компания „Ноу Фрейм Медиа“. За това време „Ноу Фрейм“ заема първо място по брой създадени продукции за българския тв пазар, като фирмата работи едновременно с четирите големи национални телевизии – БНТ, БТВ, Нова ТВ, ТВ7.

От 2010 г. до 2014 г. Кошлуков е автор и водещ на „Факторът“ („Уикенд с...) по ТВ7 - първото публицистично предаване в сутрешния пояс на ефира през уикенда.

От 2015 г. до 2017 г. Емил Кошлуков работи като водещ в Канал 3 и консултант по различни медийни проекти.

От декември 2017 г. е директор на дирекция „Програма БНТ 1“, а от януари 2018 г. е водещ на публицистичното предаване „Още от деня“ в ефира на обществената телевизия.

Носител е на голямата награда от конкурса за телевизионна журналистика „Св. Влас“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България