Емил Кошлуков: Радев няма международна политика

Причина за търканията между президент и правителство е липсата на инициатива от страна на държавния глава по външнополитическите въпроси и все по-силното навлизане на кабинета в тази отредена за „Дондуков” 2 територия. Това мнение изрази журналистът Емил Кошлуков по БТВ, подчертавайки, че подобна „война” не е полезна за никого.

„Проблемът е ревност. По конституция президентът представлява България в международните отношения. Радев няма международна политика”, подчерта той и даде пример със срещана на върха на ООН, в рамките на която най-големият успех на Радев бяха разговорите с иранския му колега Хасан Рохани.

„Малко става като Първанов втория мандат, когато ходи 5 пъти в Азербайджан и един път в Брюксел”, коментира Кошлуков и отбеляза, че на този фон премиерът Бойко Борисов е изключително активен навън и резултатът се вижда в срещите с Еманюел Макрон и Реджеп Ердоган и споразумението с Македония.

Журналистът посочи, че към момента президентството няма нито една инициатива, свързана с европредседателството, няма даже позиция по темата. „Той губи външнополитическата инициатива, кекаво върви”, обобщи Кошлуков.

Той подчерта, че скандалът около избора на нов изтребител за ВСС не е в полза на Радев, защото именно назначеното от него служебно правителство е насочило процедурата към покупка на „Грипен” буквално дни преди сдаването на властта. „Българските президенти са имали проблеми с парламента (…) Не сме чували този тип говорене – „Озаптете ги!”, „Беквокалисти”. Това не е казарма”, подчерта Кошлуков и допълни, че с този език Радев потвърждава клишетата за „шапкарите”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика