Емил Радев зове ЕК: Крайно време е да се спре нелегалната търговия с домашни любимци

Емил Радев

1 млрд. евро годишно печелят трафиканти на кучета в ЕС

Питане до Европейската комисия кога най-накрая ще бъде приет европейски план за действие за борба с нелегалната търговия с домашни любимци и кога ще бъде направено предложение за изграждането единна база данни за идентификация и регистрация на котки и кучета отправи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

"Нелегалният трафик на домашни любимци има отрицателно въздействие не само върху хуманното отношение на животните, но и върху общественото здраве и защитата на потребителите. Той се е превърнал в основен източник на доходи за организираната международна престъпност и засяга гладкото функциониране на вътрешния пазар на ЕС. Чрез тази дейност се укриват данъци и се създава нелоялна конкуренция, особено с увеличаването на онлайн продажбата на домашни любимци, която е слабо регулирана както на национално, така и на европейско ниво", категоричен е Радев.

По последни данни в рамките на ЕС годишно се търгува с над 8 милиона кучета, като печалбата възлиза на над 1 милиард евро. Животните идват предимно от Централна и Източна Европа, най-вече от Румъния, Полша и Литва. "Те не само се продават незаконно, но и се развъждат по нерегламентиран начин", уточнява Радев.

Преди 2 г. с пряката му намеса и съвместните усилия на прокуратурата и МВР във варненското с. Звездица бе разбит такъв кучешки "концлагер", а отглежданите в него с цел продажба измъчвани животни бяха поверени на грижите на неправителствени организации. За съжаление, в България, а и в други държави от ЕС, тази дейност продължава да процъфтява, посочва евродепутатът. Според него наболял проблем е и липсата на единна система в ЕС за идентификация и регистрация на домашните животни. Наличието й ще намали случаите на изхвърляне на четириноги любимци на улицата, тъй като недобросъвестните стопани лесно ще бъдат откривани и санкционирани. Като резултат ще намалеят и популациите на бездомни кучета и котки, уточнява Емил Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони