Емил Радев, кандидат за евродепутат на ГЕРБ/ЕНП, пред „Труд“: Популистите залагат на принципа “Разделяй и владей”, но това е опасна игра

На голямата европейска сцена не трябва да допускаме сами да сме си врагове

Приех за лична кауза стопирането на насилствените осиновявания на българчета

Емил Радев бе сред двигателите за това, Варна да стане Европейска младежка столица през 2017-а година. В досегашния мандат на Европарламента бе зам.-председател на комисията за граждански свободи и правосъдие. Сред най-активните ни евродепутати за отпадане на Шенген и с позиция срещу двойните стандарти. Преди две вечери обаче над 4000 души във Варна го аплодираха заради една негова инициатива - да покаже уникалното златно съкровище от Варна в сърцето на Европа. Радев прие благодарностите на залата, а преди интервюто изрично настоява тази „стара история“ да не я „рефрешваме“. Имало по-важни политически теми. Казах „Добре, да видим въпросите“. И включих диктофона.

- Името Ви, Господин Радев, е записано вече със златни букви в Европарламента.

- Това е прекалено. (смее се, б.р.)

- Не, не е. Видях, че в сряда вечерта, над 2000 души във Варна ви аплодираха заедно с кандидатите за евродепутати на ГЕРБ и СДС Лиляна Павлова и Мария Габриел. Нека да си задам въпроса, все пак.

- Разбира се.

- Като казах „златни букви“, имах предвид, че няма друг български евродепутат, който е събирал тримата големи - председателите на ЕП, на ЕС, на ЕК на изложба в сърцето на Европарламента - показахте Златното съкровище на Варна. Как успяхте да убедите брюкселските чиновници, че не просто България, а морската u столица е достойна за подобна сцена?

- Успехът на Варна винаги е бил моя кауза, но това не е просто Варненското златно съкровище, а най-старото обработено злато в света. То е гордост не само за морската ни столица, но и за цяла България, за Европа. Страната ни заема достойно място в ЕС и опитите на някои хора да ни втълпяват комплекси за малоценност са излишни и дори вредни. Европа цени културното многообразие, то е част от ценностите, които споделяме и затова трябва пълноценно да използваме всяка възможност да промотираме своята богата култура, древната си история, традициите, които съхраняват духа на старите българи. От това може само да спечелим като туристическа дестинация, като привлекателна среда за инвестиции, а и е повод за повече национално самочувствие.

На голямата европейска сцена интересите на България стоят над вътрешнопартийните противоборства и не трябва да допускаме сами да сме си врагове. Доказахме с успехите на първото българско европредседателство, че гласът ни се чува. България си извоюва авторитета на регионален лидер и спечели уважението на своите партньори. Това е голяма отговорност за следващия български екип в Европарламента. Той трябва да е максимално сплотен, да знае какво прави още от първия ден на своя мандат и да се ползва с подкрепата на голямото европейско семейство, за да отстои вече завоюваните позиции, включително и очаквания значително по-висок бюджет за новия програмен период. Договорените на този етап 18 млрд. лв. гарантират повече инвестиции в улици, водопроводи, пречиствателни станции, а също и повече възможност за обучение на младите хора, за повече социални услуги, повече подкрепа за бизнеса.

- Ще убедите ли държавите-членки, че вечните длъжници се явяват и вредители за развитието на икономиката?

- Трябва да гарантираме и на бизнеса, и на физическите лица - потребители, втори шанс, спасителен пояс, който да им позволи да започнат на чисто, защото иначе притиснати от финансовите затруднения търсят изход в сивата икономика. През годините съм получавал много сигнали от граждани, притиснати от частни съдебни изпълнители заради задължения към банки, топлофикационни и електроразпределителни дружества или частни кредитори. Не можах да постигна промяната в Народното събрание, затова продължих да работя за решение на проблема в Европейския парламент. По мое предложение нова евродиректива препоръчва на държавите-членки да прилагат европейските разпоредби за опрощаване на дългове и за физическите лица. Всъщност България е единствената държава в ЕС, в която задълженията ти не приключват дори и след смъртта ти, а продължават да трупат лихви за твоите наследници. Надявам се, че „вечните длъжници“ най-после ще останат в миналото, защото е недопустимо да има подобна практика в държава-членка на ЕС в 21 век.

А междувременно приетите в ЕП нови правила за преструктуриране на предприятията дават втори шанс на задлъжнелите фирми, като облекчават процедурите по несъстоятелност и позволяват на фирмите да спасят много работни места. Това е важен механизъм за всяка добре работеща икономика.

- Защо семейството ви живее във Варна, а вие всяка седмица си пътувате? Не е ли по-лесно да се устроите с жилище в Брюксел?

- Не бих заменил живота в България и в родната Варна за никое друго място на света. Където и да ме е отвела работата, винаги съм се връщал в своя град, където е домът ми и където расте детето ми. Това е връзка с България и с Варна, която никога не прекъснах -

нито докато бях народен представител, нито като евродепутат. Убеден съм, че за да решаваш проблемите на хората, които са те избрали, трябва да останеш много близо до тях.

- Как ще степенувате основните акценти от предишния си мандат по важност за самия Вас? Къде хвърлихте най-много усилия в изработването на политики - в кампанията срещу двойните стандарти или в каузата ви да се премахнат вечните длъжници?

Когато работиш последователно и се опитваш да защитиш национална позиция, като постигнеш консенсус сред 28 държави-членки, няма лесна битка. Постигнах сериозен напредък по теми като двойните стандарти при храните, охрана на границите, намаляването на административната тежест за гражданите и бизнеса, но това са каузи, по които работата трябва да продължи.

Битката срещу разликите в качеството на хранителните продукти е важна за здравето на 100 млн. граждани в Източна Европа. Извоювахме нова европейска програма на стойност 1,3 млн. евро, която ще позволи да се правят изследвания, да се организират информационни кампании и дори да се завеждат колективни искове срещу нелоялните търговски практики, но продължавам да настоявам за създаването на общоевропейски контролен орган. Само така ще противодействаме адекватно на дискриминационния подход на големите международни компании. Защото не може да ни предлагат под една и съща марка и в една и съща опаковка храна с по-ниско качество и дори с по-висока цена!

Много лично приех и борбата срещу насилствените осиновявания на българчета в страни от Западна Европа - друг драстичен пример за двоен стандарт, тъй като в повечето случаи потърпевши се оказаха деца на родители от български, полски, словашки, чешки произход.

Със законодателните промени, по които работих, защитих правото на биологичните роднини да имат приоритет при осиновяването. Най-важни са интересите на децата, а те трябва да имат шанс да останат в кръга на своето семейство, в близка културна, езикова и социална среда.

- С какво ще започнете в новия мандат на Европарламента?

Европейските институции често се определят като силно бюрократизирани организации с твърде абстрактна дейност. Колкото и далеч да са за мнозина обаче, работата им има пряко отражение върху живота на хората. Важно е да направим правилата за гражданите и бизнеса по-гъвкави и опростени, за да може европейската солидарност да стига по-бързо до всички. Ще дам пример с приетия регламент за премахване на апостилите и нуждата от легализация на официални документи в ЕС. Буквално спестихме на хората до 100 евро на документ, както и много тичане по институции заради акт за раждане, смърт, удостоверение за семейно положение, развод, осиновяване и др. По данни на ЕК спестяваме на европейските граждани, които работят, учат или живеят в друга държава -членка над 40 млн. евро годишно. Работя в обхавата на този регламент да бъдат включени и дипломите, и удостоверенията за квалификационни степени в ЕС, а също и документите за актуално състояние на фирмите, за

решенията на ТЕЛК и др.

Приехме и нови правила за онлайн регистриране на дружества, които ще спестят на бизнеса милиони. Следващата ми цел е въвеждане на нова ускорена процедура при търговски спорове за малките и средни предприятия.

ЕС дава възможност на бизнеса да развива без ограничения своята дейност на пазар с над 500 млн. потребители. Това носи своите законодателни предизвикателства, тъй като трябва да адаптираме правилата към трансграничната дейност, а и към новите технологии, които са навлезли в живота ни.

Безспорен мой приоритет остава и Шенген. Смятам, че след като постигнахме България да стане част от всички информационни системи за защита на границите на ЕС, сме на крачка от пълноправното членство. Все още сме заложници на вътрешно-политически проблеми в 2-3 държави-членки, но спечелихме толкова силна подкрепа в ЕК и ЕП, че съм убеден, че съвсем скоро всички бариери пред приемането ни ще паднат. Влизането ни в Шенген вече е сред приоритетите и на кандидата на ЕНП за председател на ЕК Манфред Вебер.

- Точно Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия, каза пред „Труд“ преди няколко дни, че от ЕНП няма да правите компромиси с крайно левите и радикалната десница. Ще може ли обаче традиционните партии да кумулирате избирателна енергия в дните от 23 до 26 май? Как си обяснявате тенденцията във възхода на популизма?

- Очевидно е, че популистите залагат на принципа „Разделяй и владей“, но това е опасна игра не за държава или две, а за целия ЕС. От всички нас зависи да заглушим популизма и да не допуснем на кормилото на Европейския съюз да се качат антиевропейските формации. Надявам се, че Брекзит е поука за всички, защото именно популизмът изправи британците пред истинска безизходица. Вярвам, че на предстоящите избори хората ще подходят прагматично и с номер 12 в бюлетината ще подкрепят реалните политики, с които България и Европа вървят напред, а не празните обещания, които ни водят към задънена улица.

Нашият гост

Емил Радев е роден на 26 май 1971 година във Варна. Юрист по образование. Депутат е от ГЕРБ в 41 и 42-то НС. Евродепутат от 2014 до този момент от ЕНП/ГЕРБ. За европейските избори тази неделя е осми в листата на ГЕРБ и СДС - №12 в бюлетината.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта