Емил Радев: Над 18 млрд. лв. от ЕС са инвестирани в България

Подкрепата, която България е получила от ЕС за 10 г. надхвърля 18 млрд. лв. Това са средства, които са инвестирани в икономиката и инфраструктурата на страната ни, в развитието на конкурентоспособен бизнес, в нови възможности за обучение и стаж на младите хора. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който в Деня на Европа организира дискусионен форум с участието на ученици и студенти.

Събитието се проведе в Морската градина на Варна, където бе монтирана инсталацията "Аз съм в Европа". Тя се превърна в тематичен фон за снимки, от който се възползваха много жители и гости на града.

В рамките на дискусията Емил Радев изрази увереност, че с подкрепата на ЕС България ще достигне средноевропейските нива на конкурентоспособност и доходи. Сред ползите от членството ни в ЕС евродепутатът открои тежестта, която Обединена Европа има при преговорите по редица въпроси с международно значение като сигурността, борбата с тероризма и организираната престъпност, цената на енергоизточниците и др.

"Престъпността и измамите придобиват трансгранични измерения, затова борбата с тях изисква общоевропейски отговор, какъвто например е Европейската прокуратура. България е сред 16-те държави-членки, които на доброволен принцип обединиха усилия в тази структура, за да се борят с измамите с евросредства и ДДС. Надяваме се, че по-късно този обхват ще се разшири, така че да бъдат включени и обществените поръчки с европейско финансиране", обясни Емил Радев.

Според него България спазва отговорно задълженията си като член на ЕС, но понякога несправедливо е сочена с пръст. Радев припомни, че страната ни преди 5 г. е покрила всички технически критерии, но въпреки това още не е член на Шенгенското пространство. Като горчив пример за двоен стандарт в ЕС той посочи, че България и Румъния остават обект на мониторинг в областта на правосъдието и вътрешната сигурност, макар че проблеми с корупцията има във всички държави-членки.

"Затова настояваме да се въведе общ европейски мониторинг", категоричен бе българският евродепутат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България