Емил Радев: Хакването на базата данни на НАП е политическа поръчка

Евродепутатът Емил Радев, който е споменат от прокуратурата като една от мишените на разследвания Кристиян Бойков, е категоричен, че хакването на базата данни на НАП е политическа поръчка, коментира той специално за NOVA. Според него, на политическо инженерство навежда обстоятелството, че са проверявани конкретни имена - премиерът, депутати и главният прокурор.

За себе си лично Радев не е притеснен, защото е свикнал от 11 г. данните за доходите и имуществото му да са публични и декларирани пред КОНПИ, както изисква законът. Евродепутатът призна обаче, че най-много е погнусен от ровенето на данни от Онкодиспансера в Пловдив, което стана известно от съобщението на прокуратурата.

"Това е гнусно! Защото тази информация е много лична, много чувствителна. И да се използва явно за политически цели и такава информация, защото виждаме, че се ровят имената и данните на премиера, на депутати, на главния прокурор. Явно това се прави по нечия политическа поръчка. Ако данните на НАП за нас, политиците, са публични, моите данни какво имам като доходи и имущество от 11 г. са на сайта на КОНПИ, защото всяка година подаваме декларациите. Оттам-нататък обаче медицинските данни, данните за семействата, не дай си, боже пък, такива заболявания тежки, не е човешко това! И да се използва, особено пък за политическа поръчка, е гнусно", коментира той.

Евродепутатът е категоричен, че трябва да се задейства и Комисията за защита на личните данни с оглед на приетия от ЕС регламент за опазването им.

"Тук е редно не само прокуратурата да се намеси - да се намеси Комисията за защита на личните данни, защото предишния мандат ние в ЕС приехме много жестоки санкции за тези, които на практика нарушават регламента на личните данни. И тук, ако се докаже, че има съпричастност фирмата, в която е работил хакерът, както и лично той, да се санкционират и по този регламент. Защото пак казвам - тук са източени много чувствителни данни на хиляди граждани", каза още Емил Радев.

"Не мисля, че с хакване на национална база данни, с използване нерегламентирано данните на окнодиспансер, е нужният начин да се правят журналистически разследвания. Тази информация е особено чувствителна", коментира той данните, разкрити от разследващите, озаглавени "За Бивол".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България