Емил Христов - Диалогичният политик

Народното събрание има от миналата седмица нов заместник-председател. Емил Христов заема мястото на Цвета Караянчева, която преди дни беше издигната за председател на парламента. Христов е ново лице в НС, заема поста едва 8 месеца след избирането му за депутат от Старозагорския район, където беше водач на листата на партия ГЕРБ.

Предложението беше доста неочаквано за мен, но не съм се колебал и секунда, защото това е признание не само за мен, а и за всички хора, благодарение на чиято работа и усилия аз съм тук, сподели Емил Христов. Оценката за досегашната му работа от страна на ръководството на ГЕРБ го амбицира и той е уверен, че ще се справи много добре с работата на новата си позиция. Чувства се длъжен да го направи и заради всички старозагорци и благодари за доверието.

Емил Христов е роден в плевенското село Крушовица и е израснал и учил в Плевен. Родителите му са учители по български език и по история. Завършва гимназия с отличен успех и дори и за част от близките му хора е изненада, че решава да продължи образованието си във военно училище. Избира специалността противовъздушна отбрана във Висшето военно-артилерийско училище в Шумен. Хармонията му с реда и дисциплината вече са тренирани от спорта в юношеските му години, когато се занимава активно с лека атлетика. В спринта на 60 метра и на 110 метра с препятствия има медали от национални младежки състезания. Вече нямам времето, което ми се иска да отделям за спорт и това ми липсва, споделя днес Емил Христов.

Като курсант освен спорта намира и други интереси - четенето на книги, и то с цел да трупа знания, е на първо място сред тях.

Като млад офицер е разпределен в зенитно-артелерийския полк в Стара Загора като командир на пускова установка. Тогава командва няколко души, а две десетилетия по-късно вече е командир на дивизиона. Завършва и Военна академия. По-късно участва като част от ръководните екипи в мисии на НАТО и на международните сили в Босна и Херцеговина и в Ирак. Пътят до там отново минава през личния му избор – да учи здраво английски език и да придобие различни специализации в чужбина. След обучение в академия на НАТО в Германия става специалист по управление на кризи от военен и невоенен характер. В Холандия изучава как се планират и управляват мироопазващи операции, като част от чуждестранни военни мисии.

Емил Христов участва в работни групи към НАТО, включително и в щаб-квартирата в Брюксел още в годините преди България да бъде приета като член на пакта през пролетта на 2004 г. В парламента защити военната си експертност чрез работата си във Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет, на която беше председател.

В политиката попада преди парламентарните избори през 2009 г. по-скоро случайно и по настояване на приятели. Желанието му да работи много и опитът му в организацията му дават предимство пред всички и година по-късно е избран за общински председател на ГЕРБ в Стара Загора, а през 2011 г. - за председател на Общинския съвет на Стара Загора, който ръководи до влизането си в 44-ото Народно събрание. Поглеждайки назад Емил Христов споделя, че до пенсионирането си в армията никога не му е минавала през ума идеята да се занимава с политика и като дете в семейството му е битувало мнението, че това е „мръсна работа”. Първите години на прехода с примерите за разграбване на предприятията, инфлация и лошо управление го отвращават. Някои негови близки и приятели напускат страната, защото не вярват, че нещата тук ще се подобрят... Днес много от тях отново са в България.

И в политическата си роля Емил Христов се стреми да работи много и така, както умее, за да не разочарова себе си и хората около него. Казва, че в парламента има много неща, които трябва да се променят и за него едно от големите предизвикателства е диалогът с другата страна. Надява се и на промяна от опозицията. „Това, че днес не бях подкрепен при избора от парламентарната група на БСП не е проблем, но аз говорих с много хора от тяхната група и те ме поздравиха искрено”, разказа Христов. Конфронтацията е това, което спъва работата, обяснява новоизбраният заместник-председател на НС и вярва, че протегнатата ръка от страна на ГЕРБ ще бъде приета. Дошло е времето, в което „острите” хора в БСП трябва да се замислят. Неприятните сцени, които хората гледат, са причина за ниския рейтинг на парламента и за недоверието към политиците, обяснява Христов и вярва, че не е наивно ГЕРБ да иска да работи с опозицията в интерес на страната. Очакванията са за желание и за човещина и от отсрещната страна.

Емил Христов обещава, че ще продължи да се среща с хората, които го изпратиха в парламента. Ходи при тях на работните им места, без официалности. Усещам, че тези хора са повярвали в мен и аз нямам право да ги разочаровам – споделя той и допълва, че разговорите са свързани с развитието на България и на конкретния град или квартал, в който хората живеят и с реалните им проблеми.

Мечтите показват дръзкия и млад характер

Туризмът е една от страстите на Емил Христов. Неосъществената му засега мечта е да мине по маршрута Ком – Емине и е сигурен, че някой ден ще го направи. Не се плаши от тежкия дълъг маршрут, но програмата му все не позволява до тръгне по пътеките на Балкана. „Не ми остава време и да спортувам редовно... Виждам как една купчина книги расте, купувам ги, защото ми харесват и не знам кога ще дойде и техният ден. Но вярвам, че ще дойде време, когато ще мога да си чета книгите спокойно“ - споделя Емил Христов. Чете книги за геополитика, психология, история... Освен книгите за Втората световна война обича да гледа и филмите на тази тема.

ЗА НЕГО

Човек, който винаги търси консенсус

Емил Христов е изключително отговорен човек. Той винаги търси консенсус - нещо, което е особено необходимо на Народното събрание, защото разправиите, които гледаме всеки ден, не се харесват на хората. Той умее да успокоява конфликтните зони. Среща се с много хора и ще може да постави проблемите им в парламента. Очаквам, че на новия пост ще се представи на високо ниво и ще защити доброто си име. Присъствието му на парламентарната трибуна е позитив за Народното събрание.

Живко Тодоров, кмет на община Стара Загора

Думата му не се дели на две

Много почтен човек. Това е много ценно, в политиката вече рядко се среща. След като стана общински координатор на ГЕРБ - Стара Загора, няма изгубени избори на местно ниво. Реагира много човешки на всички проблеми и ги преживява лично. Помагал е на много хора от сърце, без да се дава гласност. В община Стара Загора има 51 села. Емил Христов познава всеки проблем в тях и може да посочи всичко, което е подобрено. Оказва голяма подкрепа на младите хора и на техните инициативи. Изключително почтен човек, на който думата не се дели на две.

Милена Желева, председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания в Общински съвет - Стара Загора

Доказан професионалист

Като председател на Общинския съвет на Стара Загора той се доказа като обединител на различните политически сили при вземането на решения в името на обществото. Ще се справи много успешно и като зам.-председател на Народното събрание. Новият пост е признание за неговата работа и за работата на ГЕРБ - Стара Загора, защото доказахме, че сме работещ екип.

Радостин Танев, народен представител в 44-ото Народно събрание 

Държи на

думата си

Той е човек, който държи на думата си и на поетата отговорност. Администратор с голям опит. Убеден съм, че ще запази духа, който има и способността да взема правилните решения.

Проф. д-р Йовчо Йовчев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети