Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

На заседание на Програмния съвет за оценка и управление качеството на атмосферния въздух към Община Стара Загора е обсъден и приет отчет за изпълнение през 2019 г. на „Актуализирана програма за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух (ФПЧ-10) и достигане установените норми на територията на град Стара Загора“.

В резултат на изпълнение на заложените мерки са постигнати значителни резултати по намаляване на емисиите от фини прахови частици. За трета поредна година автоматичната измервателна станция „Зеления клин“ отчита нива на замърсителя, които са значително по-ниски от нормите.

Съгласно националното и европейско законодателство тези резултати са достатъчно основание да се приеме, че въздухът в Стара Загора е чист. Независимо от постигнатите добри резултати през последните три години, за запазване и поддържане на постигнатото, Община Стара Загора предвижда разработване на нова програма през тази година и прилагане на нови мерки с акцент постигане на нормите и по отношение на показателя фини прахови частици с размер 2,5 микрона (ФПЧ-2,5), съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Разработен е и се изпълнява в Пилотна фаза проект по програма LIFE на Европейския съюз „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ за подмяна на отоплителните уреди на домакинствата с по-екологични.

Сключен е договор за реализация на проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора“ по Оперативна програма Околна среда. По проекта ще бъдат доставени нови 33 електрически автобуса и 18 двойни зарядни станции. Проектът е в начална фаза на изпълнение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България