Енергийните напитки водят до затлъстяване при децата

Богати са на кофеин и захар

Продажбата на безалкохолни напитки с високо съдържание на кофеин може да бъде забранена във Великобритания. Това стана ясно от съобщение на британското правителство. Причината е вредното им влияние върху здравето на децата. “Ще проведем консултации за забрана на продажбата на енергийни напитки на деца”, заяви премиерът Тереза Мей.

Според проучвания, направени през последните години, енергийните напитки са богати на кофеин и захар и често стават виновници за застлъстяването и други проблеми при децата. Предстоящите консултации ще сондират мнения по темата, включително до каква възраст да се прилага забраната, се казва още в информацията от “Даунинг стрийт”.

Ако забраната влезе в сила, то тя ще засегне само Англия, тъй като Шотландия, Уелс и Северна Ирландия провеждат самостоятелна политика в този сектор. Изследванията и евентуалната забрана се отнася за напитките, които съдържат 150 милиграма или повече кофеин на литър. Част от търговските вериги вече въведоха превантивна забрана на продажба енергийни напитки за лица под 16 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа