Енергийният министър Петкова: Готова съм да понеса политическа отговорност заради глобата за БЕХ

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Решенията ни след наложената глоба от ЕК в размер на 77 млн. евро на групата БЕХ ще бъдат насочени в защита на националните ни интереси и имуществените и финансови интереси на държавната енергетика. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на извънреден брифинг във връзка с глобата, която Европейската комисия наложи на Българския енергиен холдинг.

„Това, което предвижда процедурата оттук нататък - очакваме официално да ни бъде връчено решението на ЕК. От тази дата ще имам е срок в рамките, на който ще се запознаем с аргументите и ще решим какви стъпки ще предприемем оттук нататък. Ангажиментът за плащане на глобата е в рамките на три месеца“, заяви Петкова.

По думите й, става въпрос за дело, което води своето начало от последните 8-9 години. "То продължи доста дълго време. Ние от 2015 г. водим активни преговори с ЕК“, обясни Петкова. „Смятахме, че са налице всички основания за това да можем да постигнем споразумение с ЕК. За съжаление, такова споразумение не можахме да постигнем“, призна тя, допълвайки, че аргументите на българската страна не са били възприети.

„Основната причина бе свързана с желанието на ЕК и нейното становище, че да бъде постигнато такова споразумение, трябва да е налице българският оператор „Булгартрансгаз“ да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор“, допълни министърът. Петкова обясни, че това за България е червена линия, която не може да прекрачи. По думите й, става въпрос за инфраструктура, свързана с националната сигурност, а приватизацията на българския газов оператор е неприемлив вариант.

На въпрос дали страната ни ще обжалва, министърът обясни, че първо ще трябва да получим официално решението на ЕК. „Нека се запознаем с него. В него ще намерим мотивите на ЕК. Съответно с нашите правни консултанти ще вземем такова решение“, каза още Петкова. Тя допълни, че ще се направи всичко възможно, за да бъдем коректни по отношение на наложената глоба.

"Готова съм, ако някой смята, че трябва да понеса политическа отговорност за глобата за БЕХ", обяви пред медиите Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика