Енергийният министър инспектира нова инфраструктура за стъкларските заводи в Търговище

Министърът на енергетиката разгледа стъкларските заводи край Търговище, които разширяват и увеличават производството си и в тази връзка се изграждат газопроводно отклонение и се разширява подстанция. Снимка: Министерство на енергетиката.

Нов газопровод, с дължина 17, 6 млн. лв., ще бъде изграден, за да посрещне нуждите на стъкларските заводи в Търговище, които разширяват производството си. Това заяви в петък, при посещение в комплекса, министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Отклонението трябва да бъде изградено до средата на следващата година, съобщи тя и уточни, че новата инфраструктура ще осигури увеличаване капацитета за пренос на природен газ и сигурността на доставките.

Министър Петкова инспектира и дейностите по разширяване на подстанция на "Електроенергиен системен оператор", която захранва директно производствените предприятия на "Тракия глас България".

Проектът на стойност 3 млн. лв. предвижда да бъде монтиран нов трансформатор за гарантиране надеждното електроснабдяване на предприятията. Разширяването на подстанцията също ще бъде финализирано следващата година.

Енергийния министър припомни, че сред водещите приоритети на правителството е запазването конкурентоспособността на българската индустрия.

Тя акцентира, че в предприятията пряко заетите са 3 500 човека. „Развива се производството и регионът се развива в положителна насока“, каза Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България