Енергийният министър на САЩ: Американският втечнен природен газ е по-надежден от руския

Министърът на енергетиката на САЩ, Рик Пери заяви, че американския износ на втечнен природен газ в Европа е по-надежден от този на Русия, макар и по-скъп, съобщава Канал 3.

Износът на газ от Съединените щати към ЕС нарасна, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се срещна с президента Доналд Тръмп във Вашингтон през юли миналата година, за да намали напрежението в търговията.

"Ако само по-евтините доставки са всичко, от което се интересувате, тогава няма да купите BMW или Mercedes-Benz или един от хубавите автомобили, които излизат от Европейския съюз," каза Пери на пресконференция в Брюксел по време на преговорите за газ.

"Може да купите по-евтино от друго място, но може да не е надеждно и въпросът е същият с руския газ", каза той.

В изказване пред Пери комисарят по енергетиката на ЕС Мигел Ариас Канете заяви, че увеличаването на износа на газ в САЩ има смисъл. "Диверсификацията е важна не само за сигурността на доставките, но и за конкуренцията", каза испанският комисар.

Канете също приветства това как 28-членният ЕС стана по-малко зависим от Русия, която въпреки това остава най-големият доставчик на газ в блока.

Загрижеността за вноса от Русия рязко нарасна през 2014 г., когато Москва анексира Кримския полуостров от Украйна, държава извън ЕС, която е ключов маршрут за доставките на руски газ за Европа.

Откакто Тръмп зае президентския пост през 2017 г., неговата администрация лобира за спиране на руския газопровод "Северен поток-2“ към Европа, противопоставяйки се на основния поддръжник на проекта Германия и заставайки на страната на източноевропейските държави като Полша.

На среща миналия юли в Белия дом Тръмп и Юнкер обещаха да няма нови мита след тези за стоманата и алуминия, които предизвикаха опасения от търговска война.

Като част от примирието, страните от ЕС дадоха зелена светлина миналия месец на Брюксел да започне търговски преговори с Вашингтон.

От юли, според Европейската комисия, кумулативният внос на ЕС на втечнен природен газ се е увеличил с 272%, за предходния период - до общо 10,4 млрд. куб. метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа