Енергото обезопасява щъркеловите гнезда по стълбовете в Североизтока

Екипите на ЕНЕРГО-ПРО започнаха да монтират платформи за щъркелови гнезда върху стълбове от електроразпределителната мрежа в Добричко, Силистренско и Търговищко, за да предпазят красивите пернати от контакт с въздушната електроразпределителна мрежа, съобщиха от дружеството.

Акциите по монтирането на платформи се провеждат всяка година в периода след есенната миграция, когато двойките вече са отгледали своето потомство през лятото и са отлетели към географски ширини с по-топъл климат.

Статистиката за разпространението на белите щъркели в България показва, че стълбовете са предпочитано място за гнездене в повече от 50% от случаите. Обичайно щъркелите изграждат своите гнезда в населени места в близост до хората, в райони с обработваеми и водни площи. Те предпазват реколтата от унищожение като се хранят с полски гризачи и други вредители.

Двойките от защитения вид проявяват особена привързаност към гнездата, в които са отгледали потомство и са чувствителни към външна намеса. Затова преместването на техните домове от клонки, кал и слама върху платформи се извършва със съдействието на специалисти – орнитолози.

Чрез поставянето на здрава конструкция върху електрическите съоръжения екипите на дружеството запазват както живота и здравето на птиците, така и изправността на мрежата, снабдяваща с ток жителите в района. По този начин се предотвратяват аварии .

До пролетта ще продължи обезопасяването на щъркелови гнезда и в други области в Североизточна България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България