Ентусиасти спасяват емблематичен за София тролейбус

Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ обявява акция за събиране на средства за откупуване на исторически тролейбус Шкода 9Тр, част от кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“.

След преговори с настоящия собственик, цената на тролейбуса е намалена на 8000 лева под условие, че бъде откупен до края на годината. След това тролейбусът ще бъде нарязан за скрап! Вече са осигурени 1050 лева от необходимата сума.

Тролейбусите Шкода 9 Тр се помнят от софиянци като „пеещите“ тролейбуси, заради специфичния силен меден „напев“, който издава управлението му. Из града, между 60-те и 80-те години, своето битие са изживели 395 броя от този модел.

ретро тролейбусКонкретният тролейбус, който трябва да бъде откупен, допреди няколко години се е движил в Пазарджик като в момента се намира в Пловдив. Той е аналогичен като модификация на тролейбусите от последната доставка за София през 1981 г.

Кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“ стартира 2016 г. по инициатива на сдружението в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД. Сред тролейбусите има един български, два чешки, един руски и един канадски.

До момента 3 от 5-те тролейбуса вече са съхранени: 2 от „Столичен Електротранспорт“ ЕАД и 1 с дарения, събрани от сдружението. В началото на 2017 г. беше проведена мащабна операция по спасяване и преместване на българският DAC-Чавдар 317 ЕTr от гр. Перник в гр. София, където очаква своето възстановяване.

За да подкрепите акцията и за да разберете повече за кампанията, посетете специално създадения сайт.

Повече за този модел тролейбус и снимки можете да откриете ТУК

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България