Епархийският съвет на Арменската църква свали доверието си от служебно назначен духовен водач

Членовете на Епархийския съвет на Арменската църква бяха категорични, че с действията си епископ Татев Акобян саботира мира и духовния живот в общността. Като пример бе даден варненският арменски храм "Св. Саркис", който от няколко месеца е без свещеник.

Епархийският съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква /ААПСЦ/ в България свали доверието си от служебно назначения архиерейски наместник епископ Татев Акобян и призова Католикоса на всички арменци Карекин II да даде благословията си за организиране на демократичен избор за нов духовен водач на най-старата християнска общност у нас. Това обявиха членовете на съвета след заседание във Варна. То бе свикано след месеци на раздори в общността и оставянето на няколко епархии без свещеници.

Епископ Акобян е архиерей на Румъния и бе назначен от Негово Светейшество Карекин II временно да бъде негов пълномощен представител в България. "Той категорично не изпълнява задълженията си на духовен пастир. Не пропуска случай да демонстрира своето неуважение към представителните органи на Арменската епархия и тласка енориашите към разделение и разкол", мотивираха позицията си от Епархийския съвет на ААПСЦ. Според председателя на съвета Антраник Шакарян тази година се е стигнало до прецедент по Коледа и Великден да няма кой да служи в някои арменски храмове в страната.

"Епископ Акобян забрани на свещениците и църковните настоятелства да комуникират с Епархийския съвет и отказа да изпълни целевия мандат, даден му от Католикоса Карекин II да води диалог за изчистване на спорни моменти в новоприетия устав на Епархията", допълниха от съвета. Точно приетият миналата година на редовен Църковно-народен събор устав стана причина за скандала между централното и българското ръководство на вероизповеданието. Ябълката на раздора са две препоръчани от Светия престол и неприети у нас промени. Първата е да се даде право на свещениците управляват имуществото на църквата, за което отговарят църковните настоятелства, а втората - при закриване на енория имотите да остават в Свети Ечмиадзин /централата в Армения/.

"Не се съгласихме с този текст, защото няма посочени критерии кога се закрива една енория, а и нашето вероизповедание се финансира от българската държава, от общините и от дарители", посочи Мери Балян-Нурикян, председател на Църковно-народния събор. Нейни колеги от Ямбол и Пазарджик потвърдиха, че помощ за ремонти и изграждането на арменски храмове са осигурили местните власти. Членовете на Епархийския съвет изразиха надежда, че скоро Негово Светейшество Карекин II ще излъчи трима архиереи, от които българската арменската общност да си избере духовен водач.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България