Епидемия от измами в Шумен

Жена даде 2 пъти за ден пари на мошеници

Пенсионерка от Шумен на 76 г. даде два пъти в петък пари на телефонни измамници, общо над 13 000 лв. Жената била запозната с телефонните измами, но била подведена, че участва в полицейска акция. Освен това повярвала, че ще получи доживотна премия към пенсията от 50 лв. за доблестната постъпка, алармират от полицията в Шумен. От началото на годината ало измамниците регистрират невероятна "слука" в града - измъкнали са към 34 000 лв. от доверчиви възрастни по един и същи сценарий.

При последния уникален случай с двоен удар на шуменката първо се обадили с тревожна вест, че дъщеря й е пострадала в катастрофа и трябват пари за лечение. Тя разбрала, че я лъжат, защото имала само син и затворила. Последвало второ обаждане от "полицай", който я помолил да съдейства да заловят измамниците. Поискал номера на мобилния й телефон, за да може да ръководи операцията. Забранил й да се обажда на близки, за да не се провали акцията. Съвестната жена имала над 1500 лв. в дома си, изпълнила разпореждане да ги постави в торба и да ги остави до гараж пред жилището. Прибрала се веднага и чакала да й се обадят след ареста, за да върнат парите.

Вместо това, "полицаят" се обадил и казал, че има още измамници на свобода, трябват още пари. Шуменката наела такси и отишла до съседно село, където била семейната й къща. Взела всички спестявания, като не се обадила на съпруга си, който бил там. Докладвала по телефона на измамниците, че има над 11 000 лв., но се колебае дали да ги жертва. Тогава я уверили, че цялата операция върви със знанието на кмета на Шумен, а той е обещал, при успешна развръзка, гражданинът да получава доживотна надбавка 50 лв. към пенсията.

Жената отново оставила парите в торба до гаража и по указания се скрила в банята, да чака финала на задържането. По-късно разбрала, че е измамена, но не можела да даде никакви данни за човека, прибрал парите.

Съпругът на пенсионерката е можел да я спаси, защото се усъмнил, че жена му е много потайна и звъннал на сина си за съвет. Той бил на работа и започнал да търси майка си на стационарен и мобилен телефон, но те давали "заето", заради непрекъснатата връзка с мошениците. Когато успял да се свърже с майка си, вече било късно.

Полицейски апел

"Молим отново да разкажете на ваши близки, възрастни родители, баби и дядовци да не се доверяват на непознати по телефона. Ако някой им иска пари по телефона, със сигурност са попаднали в измамна схема. Нека веднага да затворят телефона, но да ви наберат САМО след като чуят сигнал "свободно" в слушалката. Ако не успеят да ви открият, да позвънят на 112", настояват от ОДМВР-Шумен.

В последните схеми измамниците действат по идентичен начин: звънят, ползват стар сценарий за измама, че близък е пострадал и са нужни пари за лечение. Тъй като хората вече са запознати с тази лъжа, казват, че това е измама и затварят, но тогава влиза версията с полицай /лейтенант, генерал, комисар, инспектор с произволно име/. Той звъни и обяснява, че в града действа група от измамници, а част са задържани. В тях е намерен тефтер с номера на потенциални жертви, межди които е и номера на жертвата.

Умело използват ситуацията и започват да разпитват потенциалните си жертви. В разговора хората казват на кой адрес живеят. „Полицаят“ казва да чакат инструкции, като му дойде времето. Следва трето обаждане, в което тези от първия разговор стават брутални - заплашват, че ако не получат пари, ще отидат в дома и ще режат уши, ръце, крака. Четвъртото обаждане е пак от „полицая“. Двете линии вече са заети и контролът на измамниците е върху мобилния и на стационарния телефон.

„Полицаят“ дава инструкции да се предадат исканите пари, за да могат измамниците да бъдат задържани на място с доказателство. Пращат мулетата на адреса, като в това време не позволяват на хората да затворят телефона. Така жертвите не виждат мулето и нямат никакво описание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право