Епизоотичната комисия препоръча ликвидация на прасета в 36 села в старозагорско

Във връзка с установеното огнище на болестта Африканска чума по свинете, Областната епизоотична комисия в Стара Загора препоръча на собствениците на нерегламентирано отглеждани прасета в 36 села от областта да ги унищожат.

Кметовете на населените места, които са в 10-километровата зона около промишлените свиневъдни обекти, съвместно с регистрираните ветеринарни лекари тябва да разяснят, че в тази зона започва прилагане на изискванията описани в Закона за ветеринарномедицинската дейност в:

"Чл. 139. (1) Забранява се:

1. (изм. – ДВ, бр. 14 от 2016 г., в сила от 19.02.2016 г.) отглеждането, придвижването или транспортирането на животни, на които не е извършена официална идентификация, и на животни, на които не са изпълнени мерките, предвидени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози;" и съответно мерките по прилагането им по:

"Чл. 139а. (Нов - ДВ, бр. 84 от 2007 г., изм., бр. 7 от 2013 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 14 от 2016 г., в сила от 19.02.2016 г.) При установяване на нарушение по чл. 139, ал. 1, т. 1, 2 и т. 4 – 9 официалните ветеринарни лекари незабавно уведомяват писмено директора на съответната ОДБХ, който издава разпореждане по образец за отнемане на животните в полза на държавата или умъртвяването им на място и насочването им за обезвреждане в обект за обезвреждане на странични животински продукти."

Разумно е собствениците на нерегламентирано отглеждани прасета да пристъпят към тяхното клане, с цел намаляване на популацията и съответно вероятността за поява и разпространение на болестта Африканска чума по свинете, препоръчват от епизоотичната комисия.

Списък с населените места в 10-километровата зона около промишлените свиневъдни обекти:

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони