"Епъл" и "Самсунг" прекратиха 7-годишния патентен спор

Снимка: Архив

Американската компания Apple Inc. и южнокорейската Samsung Electronics Co. са успели да уредят дългогодишния си спор, който беше фокусиран върху това дали дизайнът на телефона на Samsung е нарушил патентите на Apple, съобщи "Уолстрий джърнъл".

Условията на постигнatото споразумение не бяха разкрити, но от двете компании подадоха в сряда известие в Калифорнийския федерален съд, заявявайки, че са стигнали до решение и са се съгласили да изтеглят повдигнатите обвинения, което означава, че те вече не могат да повдигат други жалби по същите твърдения.

От американския гигант Apple Inc. отказаха да коментират информацията, като само се позоваваха на техни коментари от миналия месец, когато федералното жури реши, че водещата южнокорейска технологична компания нарушава патентите, свързани с дизайна на смартофините iPhone на Apple. Тогава на Samsung беше наредено да плати 539 млн. долара на Apple Inc.

"Ние дълбоко вярваме в стойността на дизайна на нашите смартфони", заявиха тогава от американската компания. "Това дело винаги е било нещо повече, отколкото само пари. Apple възпламени революцията на смартфоните със своя iPhone и е факт, че Samsung очебийно е копирал нашия дизайн".

Въпреки информацията за прекратяване на 7-годишните спорове между двете световноизвестни технологични компании, акциите на Samsung се понижиха през днешната азиатска търговия с 2,4%, следвайки подновените в края на вчерашната търговия на Уолстрийт продажби на акциите от технологичния сектор. След първоначален позитивен старт на американската търговия в сряда технологичният индекс Nasdaq Composite затвори със солидно понижение от 1,54%, докато индексът DJIA се раздели с нови 165 пункта (понижение с 0,68%) след първоначален ръст от цели 285 пункта, а индексът S&P500 загуби 0,86% от стойността си (след първоначален скок с 0,85%).

Рязкото обръщане на посоката на Уолстрийт отново беше свързано с инвеститорските притеснения, че ескалиращото търговско напрежение между САЩ и негови важни партньори като Китай и ЕС ще прерасне в същинска търговска война, която ще навреди на световната икономика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят