ЕП изслушва българския кандидат за комисар Мария Габриел днес

Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в с. Хаджидимово, Благоевградско. Завършила е езикова гимназия в Кюстендил (1997 г.), бакалавър е по български и френски език от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" (2001) и магистър от Академията по политически науки в Бордо, Франция (2003). Евродепутат от ГЕРБ от 2104 г., зам.-председател на групата на Европейската народна партия и ръководителел на българската делегация на ЕНП в Европарламента.

От 16.00 до 19.00 часа българско време ще се състои публично изслушване на българския кандидат за комисар Мария Габриел, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Мария Габриел, която беше номинирана от председателя на Европейската комисия за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество, ще бъде изслушана от няколко парламентарни комисии с цел оценяване на нейната способност да заема тази позиция. Самото изслушване ще се проведе в зала 2Q2 на сграда József Antall (JAN).

Изслушването ще бъде водено от комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и култура и образование (CULT). Комисиите по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи също са асоциирани към дискусията.

Координаторите на комисиите ITRE и CULT ще се срещнат в сряда, 21 юни, когато ще обсъдят резултата от изслушването, за да могат техните председатели, съответно Йежи Бузек и Петра Камереверт, да информират председателя на парламента за тяхното решение. Парламентът ще гласува в пленарна зала през юли дали да одобри нейното встъпване в длъжност, или не.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа