ЕП не одобри кандидата за еврокомисар на Унгария

Унгарският кандидат за еврокомисар Оливер Вархей не успя да убеди евродепутатите от комисията по външни работи, че е подходящ за ресора „Съседство и разширяване“ в следващата Комисия и ще трябва да отговори на допълнителни писмени въпроси.

По време на изслушването Вархей беше категоричен, че няма да следва политиката на унгарския премиер Виктор Орбан, в опит да успокои безпокойството в Брюксел от връзките на Будапеща с Русия и Турция.

Унгарецът подчерта, че искал началото на преговори за членство със Северна Македония и Албания да бъде одобрено преди срещата ЕС – Западни Балкани в Загреб следващия май, размахвайки пръст на френския президент Еманюел Макрон, който блокира вземането на решение миналия месец.

Очаква се координатори на ЕП да се съберат в понеделник да дадат оценка на кандидатурата на унгарския дипломат.

Освен Вархей днес в Европарламента бяха изслушани и кандидатите на Румъния и Франция за следващата ЕК – Адина-Йоана Вълян (ресор „Транспорт“) и Тиери Бретон („Индустриална политика, вътрешен пазар, информационни технологии, отбрана и Космос“). Бретон и Вълян са получили зелена светлина от ресорните комисии. Срещу Вълян са гласували единствено зелените и евродепутатите от „Идентичност и демокрация“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа