ЕП отряза двама кандидати за комисари (обзор)

Рована Плумб

Румънката и унгарецът няма да бъдат допуснати до изслушвания

Предстои решението на Урсула фон дер Лайен

Комисията по правни въпроси на Европарламента потвърди неодобрението, което изрази миналата седмица, към кандидатите на Румъния и Унгария за еврокомисари и обяви, че двамата няма да бъдат допуснати до изслушвания, съобщи пресслужбата на ЕП.

] Ласло Трочани
Ласло Трочани

Отрязаните са Рована Плумб (Румъния), за която в новата ЕК начело с Урсула фон дер Лайен бе определен ресор “Транспорт”, и Ласло Трочани (Унгария), предложен за еврокомисар по разширяването.

Предстои председателят на ЕП Давид Сасоли да изпрати писмо до Фон дер Лайен, за да се реши какви да бъдат следващите стъпки. Очакванията са Фон дер Лайен да поиска от Букурещ и Будапеща да предложат нови кандидати.

Отхвърлените претенденти не успяха да убедят правната комисия, че не са в конфликт на интереси. При Плумб проблемът са кредити за общо близо 1 млн. евро, а при Трочани - участие преди години в правна кантора. По план унгарецът трябваше да бъде изслушан утре, а румънката - в сряда.

В специално изявление Трочани определи случващото се като “брутална несправедливост, липса на прозрачност, очевидно и умишлено нарушение на законовите правила и на процедурата, както и неуважение към елементарни правила на демокрацията”. И намекна, че може да потърси правата си в съда.

Отхвърлените кандидатури могат да забавят процеса на одобрение на новата ЕК, тъй като ако изслушванията не минат по график, тя не може да бъде гласувана от ЕП на 23 октомври, както е планирано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа