ЕП подготвя резолюция за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС

Снимка: Архив

На следващата си пленарна сесия Европарламентът ще обсъди резолюция с призив към ЕС да спре преговорите за присъединяване на Турция към общността заради последните действия на нейната власт, предаде БГНЕС.

„Проектът за резолюция ще бъде обсъден на 22 ноември, а гласуването ще се състои на 24 ноември“, разкри източник от Европарламента пред агенция РИА-Новости. По думите му резолюцията е задействана от парламентарните фракции на социалистите и демократите, която е втората по численост и влияние в тази институция.

Резолюцията няма да има задължителен характер. Различни евроинституции и отделни политици изразяваха неведнъж безпокойство от последните събития в Турция – от дебата за връщането на смъртното наказание, ограничаването на свободата в медиите, ареста на парламентаристи от прокюрдската Народна демократична партия.

Брюксел смята, че поведението на Анкара поставя под въпрос стремежа й за влизане в общността. Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, започнали през 2005 година, неведнъж бяха спирани заради възникващи разногласия. Към момента са открити 16 от 35-те глави. През март тази година лидерите на ЕС решиха да активизират преговорите, след като Турция пое ангажимента да съдейства за намаляване на мигрантския поток към Евросъюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа