ЕП призова държавите от ЕС да изпълнят задълженията си за пренастаняването на бежанци

Парламентът ще повтори своя призив към държавите членки за преместване на бежанци от Италия и Гърция в други държави членки на ЕС, както те се споразумяха в рамките на Съвета през септември 2015 г. Това се казва в съобщение, разпространено от пресслужбата на Европейския парламент.

Въпреки ангажимента от септември 2017 г. на държавите членки на ЕС да преместят 160 000 лица, търсещи убежище, от Италия и Гърция, до момента само около 18 000 са били пренастанени (данни от месец май). Това представлява само около 11% от общия брой. След дебата със Съвета и Комисията във вторник сутрин, в четвъртък евродепутатите ще гласуват резолюция.

На фона на острата миграционна и бежанска криза от лятото на 2015 г. ЕС прие две спешни решения за преместването на хиляди бежанци. 160 000 лица, търсещи убежище, които са с висок шанс да получат статут на бежанци, трябва да бъдат преместени до септември 2017 г. от Италия и Гърция в други държави членки, където да бъдат разгледани техните молби за бежански статут.

В последващо решение, прието от Съвета през септември 2016 г., на което Парламентът се противопостави, държавите членки се споразумяха 54 000 от тези 160 000 бройки да бъдат използвани за допускането на сирийски бежанци от Турция по силата на споразумението между ЕС и съответната страна, а не за преместване на лица от Италия и Гърция.

Според данни на ВКБООН до момента в Гърция са останали около 50 000 лица, търсещи убежище. В Италия през 2016 г. пристигнаха рекордните 181 436 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа