ЕП: "Северен поток 2" засилва зависимостта на ЕС от руски газ

Снимка: Архив

Русия повече не може да бъде смятана за стратегически партньор, смятат в Страсбург

Европейският парламент се обяви против сторежа на газопровода "Северен поток 2", се посочва в съобщение на официалния сайт на институцията.

Темата "Политическите отношения между Европейския съюз и Русия" е основна на днешното пленарно заседание в Страсбург. Членовете на парламента решиха, че ЕС трябва да продължи санкциите срещу Русия ако Москва продължи да нарушава международните закони.

Европарламентът прие с 402 гласа "за" резплюция, в която се казва, че Русия повече не може да бъде смятана за стратегически партньор.

"Европейският парламент иска да подчертае, че в момента ЕС е най-големият търговски партньор на Русия и че има намерение да остане такъв поне в близко бъдеще. В същото време газопроводът "Северен поток 2" засилва зависимостта на ЕС от руски газ и заплашва вътрешния пазар в съюза. Това е в противовез с енергийната политика на ЕС и на интересите ни. По тази причина проектът трябва да бъде спрян", се кава в доклада, който ЕП разглежда.

От Европейския парламент добавят, че "съжаляваме, че Русия използва енергийните си ресурси с политически цели, а именно да поддържат и засилят влиянието си. Руската федерация се опитва да притиска страни, в които смята, че има по-силни позиции".

"ЕС трябва да бъде обединен и да покаже вътрешна солидарност относно енергийната безопасност на страните членки. Силната зависимост на Европейския съюз от полезни изкопаеми пречи да бъдат изградени балансирани отношения с Русия. На териотрията на ЕС трябва да бъде изградена по-добра енергийна инфраструктура. Само тогава отношенията ни с Русия могат да бъдат равноправни", пише още в документа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят