Ера с българския Фъргюсън

Ера с българския Фъргюсън започна „Левски“. Един работен ден бе нужно на новото „синьо“ ръководство, за да даде начало на промяната в клуба. Назначеният за изпълнителен директор Павел Колев се договори с бившия наставник на "Лудогорец" Георги Дерменджиев за треньорския пост. Славиша Стоянович си тръгва по взаимно съгласие и най-после ще може спокойно да поеме националния отбор на Латвия.

"Спряхме се на него, защото е най-успешният български треньор на клубно ниво в България в последните години", каза новият силен човек в "Левски".

У нас Дерменджиев е оприличаван на легендата сър Алекс Фъргюсън заради сходната им визия.

Любопитно е да се припомни изказване на Спас Русев, собственик на „Левски“, от 2016-а.

„Търся българския сър Алекс Фъргюсън“, каза тогава босът на „сините“.

И бъдещите шефове на „Герена“ изглежда го намериха за часове, за разлика от Русев, чието управление остави противоречиви чувства в привържениците.

Георги Дерменджиев е трикратен шампион на България с "Лудогорец". Във витрината си като треньор има и Суперкупата, спечелена също с "орлите". Той е вторият български треньор след Станимир Стоилов, класирал български тим в групите на Шампионската лига. Също така и първият, който направи това два пъти. Под негово ръководство отборът от Разград дори прескочи груповата фаза на надпреварата. През сезон 2016/17 „Лудогорец“ завърши след "Арсенал" и ПСЖ, за да продължи към елиминационната фаза в Лига Европа. Треньорът два пъти бе избиран за №1 в България на своя пост – през 2014-а и 2016 г.

Договорът му с „Левски“ е до края на сезона и с опция за удължаване с още 2 години. За „Труд“ 62-годишният специалист заяви, че клубът няма да има проблем с получаването на лиценз. От „Герена“ имат да погасяват около 2 млн. лева към УЕФА, както и глоба в размер на 100 000 евро до 28 февруари. Индикациите са, че новите силни хора в клуба ще се погрижат за всички задължения, но и за бъдещето разумно управление на „Левски“. Подобно нещо намекна и Дерменджиев.

„Преговорите с ръководството се развиха много бързо - каза Дерменджиев за "Труд". - В момента отборът е на подготовка, като е стигнал определена фаза. Това е стрес за играчите, още повече, че за една година те сменят трети треньор. Все пак живеем в 21-и век, така че ще се запозная с това докъде са стигнали в подготовката. Не мога да говоря още в детайли за това, което предстои. Нямам цел да се харесвам на някого, а да върна отбора към победите. Искам да работя и да се запозная с обстановката по-бързо. Лицензът? Нямам притеснения. Ако имах щях ли да приема тази работа? Искам "Левски" да е силен, конкурентен и да радва претенциозната публика, която има. Но тя трябва да е търпелива, защото един проект не се гради лесно“.

Павел Колев разкри подробности около новата ера, която стартира на "Герена".

"Концепцията ще бъде да се работи почти изцяло с български футболисти и най-добрият вариант за тях ще е да има такъв треньор - разкри новият шеф в клуба. - Тимът винаги е бил силен, когато гръбнакът е бил от родни играчи. Ще се опитаме да върнем това време“.

Колев също заяви, че „синя“ България може да бъде спокойна за лиценза за новия сезон, а скоро ще се знаят и имената на новите собственици. В понеделник по обяд изпълнителният директор и Дерменджиев заминаха за Кипър. „Сините“ имаха две тренировки, а след тях Славиша Стоянович ще „предаде щафетата“ на Георги Дерменджиев.

Снимка БУЛФОТО

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ