Ердоган: Всички съседни държави са част от интересите на Турция

Снимка: Архив

Всички страни, разположени близко до Турция, представляват част от интересите й. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган на среща с кметове. „Турция е обект на критики заради намесата във вътрешните работи на Сирия, Ирак, балканските страни, държавите в Южен Кавказ, Средна Азия и северна Африка. Отговорът на Анкара за невежите, непросветените в историята, е прост: всички страни, намиращи се в съседство с Турция, са част от нейните интереси“, каза Ердоган, предаде БГНЕС.

Той определи кюрдските групировки в Сирия като терористични структури, които заиграват с нагласите на „нашите кюрдски братя и представляващи разклонения на терористичната организация ПКК“. Ерсоган подчерта, че кюрдите са длъжни активно да се противопоставят на терористите и да не се плашат от тях, в противен случай Анкара няма общ път с тях.

Ердоган коментира и Развитието на ситуацията в Северен Ирак, където се стигна до сблъсъци между кюрдските сили и проправителствени части. "Редица политици дават заявка за права над Киркук. На какво основание? Този район няма никакво отношение към Кюрдската регионална администрация в Ирак. В исторически план Киркук и Северен Ирак нямат никаква връзка. За съжаление, властите в Северен Ирак приложиха насилие спрямо жителите на Киркук. Именно заради това Ербил ще отговаря за всяка капка кръв, пролята в Ирак“, заяви Ердоган.

Той посочи, че Анкара, която винаги е подкрепяла властите в Северен Ирак, днес е принудена да затвори граничните пунктове и въздушното си пространство за Ербил. Причините за променената позиция на Анкара трябва да се търсят в действията на ръководството на Кюрдската регионална администрация в Ирак, защото не ние доведохме ситуацията до това равнище, подчерта турският лидер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа