Ердоган: Западните лидери трябва да изберат между Турция и терористичните организации

Турският президент Реджеп Ердоган иска от западните лидери да направят избор между Турция и терористичните организации. Това става ясно от статия на Ердоган за британския вестник "Гардиън", съобщи БНР.

Публикувана на първата годишнина от опита за преврат, в нея се казва: "Няма как да се придаде привидно хубав вид на предателството спрямо турското приятелство - което е несъвместимо с двустранните отношения и фундаменталните ценности. Днес западните лидери имат избор между солидарността си към терористите или това да си възвърнат благоразположението на турците."

Според турското правителство Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат от 15 юли миналата година. Тогава загинаха 250 души, а почти 2200 бяха ранени.

"Победата над преврата беляза повратна точка в историята на демокрацията; тя ще бъде източник на надежда и вдъхновение за всички живеещи под диктатура.", се казва още в статията на Ердоган.

Турският президент обвинява западните лидери, че не са обърнали достатъчно внимание на събитията в Турция тогава. "Вместо да изразят солидарност, немалко западни правителства и институции избраха да изчакат и да видят как ще се разиграе кризата. Тяхното лицемерие и двойни стандарти дълбоко накърниха турския народ, който рискува всичко, за да защити свободата.", пише той.

В статията си Ердоган подчертава колко е важно Фетулах Гюлен и последователите му да бъдат изправени пред съда и според Ердоган има доказателства за вината им. "Това не е важно само за Турция, но за демокрацията навсякъде по света. Нашата цел е да дадем под съд престъпниците, докато устойчивостта на страната ни за бъдещи атаки отново укрепне."

Президентът на Турция взе участие в специално парламентарно заседание в Анкара по случай отбелязването на първата годишнина от опита за преврат в страната.

По време на заседанието турският министър-председател Бинали Йълдъръм описа провалилия се опит за преврат като "най-тъмната и дълга нощ в Турция"

"Днес е 15 юли 2017-а. Това е ден за демокрация и национално обединение. Мина точно една година откакто най-тъмната и дълга нощ в Турция премина в светъл ден, откакто окупацията на врага се превърна в народна легенда.", заяви той.

Йълдъръм благодари и на хилядите хора, които се отзоваха на призива на президента да се опълчат на преврата.

"Това, че може да сме тук заедно днес, го дължим на нашите 250 мъченика, 2193 герои ветерани и великия турски народ. Страната ви е благодарна."

На 15 юли миналата година турски войници се опитаха да свалят правителството на Ердоган с танкове, военни самолети и хеликоптери. 250 души бяха убити, а повече от 2000 – ранени. Бяха убити и 36 заговорници. Турция обвинява живеещият в САЩ проповедник Фетулах Гюлен за организирането на провалилия се опит за преврат и иска екстрадирането му. Гюлен отрича обвиненията.

След опита за преврат в Турция беше обявено извънредно положение, което трае вече година и позволи на правителството да управлява с декрети. Повече от 50 000 души бяха арестувани за предполагаеми връзки с Гюлен. С последния декрет на правителството от петък се уволняват 7395 държавни служители, сред които учители, учени, военни и полицейски служители. Така броят на освободените става повече от 110 000.

15 юли беше обявен за национален празник.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа