Ердоган: Записите, свързани с убийството на Хашоги, са шокирали и саудитското разузнаване

Записите, свързани с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, които Турция е споделила със свои западни партньори, са "ужасяващи" и са шокирали и служител на саудитското разузнаване, който ги е изслушал. Това е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред репортери в самолета на връщане от Франция, предаде Ройтерс, позовавайки се на турски медии.

Ердоган е казал, че е обсъдил темата за убийството на прием в Париж с лидерите на САЩ, Франция и Германия.

"Ние пуснахме записите, отнасящи се до това убийство, на всеки, който ги поиска от нас. Нашата разузнавателна организация не скри нищо. Пуснахме ги на всички, които ги искаха, в т.ч. саудитците, САЩ, Франция, Канада, Германия и Великобритания", посочи Ердоган. По думите на турския президент записите са "наистина ужасяващи".

"Всъщност, когато служителят на саудитското разузнаване ги чу, бе така шокиран и каза: "Този трябва да е взел хероин, само някой, който е взел хероин, би направил това", посочи Ердоган.

По думите на турския лидер е ясно, че убийството е било планирано и че заповедта е дошла от високите нива на саудитските власти. Той обаче добави, че не би могъл да си помисли нещо подобно за саудитския крал Салман, към когото, както посочи, изпитва "безгранично уважение".

"Престолонаследникът каза "Ще изясня нещата, ще направя необходимото". Ние чакаме търпеливо", посочи още Ердоган, като отново заяви, че извършителите са сред задържаните в Саудитска Арабия 18 заподозрени.

"Трябва да бъде разкрито кой им е дал нареждането за убийството", каза още турският президент.

Ердоган не разкри подробности за съдържанието на записите, но двама източници, запознати с въпроса, заявиха пред Ройтерс, че Турция има няколко аудиозаписа. Те включват самото убийство и разговори преди операцията, пояснява агенцията.

Журналистът Джамал Хашоги, който критикуваше властите в Рияд, е бил убит при посещение в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Смята се, че Хашоги е бил удушен, малко след като е влязъл в консулството, а след това тялото му е било разчленено и унищожено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа