Ердоган заплаши да закрие авиобазата "Инджирлик", ако САЩ продължат със санкциите

Снимка: Архив

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара може да закрие авиобазата Инджирлик, ако САЩ продължат с налагането на санкции срещу Турция, съобщи БГНЕС.

"За двете страни е много важно САЩ да не предприемат стъпки, които ще бъде невъзможно да се коригират в нашите отношения. Разбира се, Турция ще даде отговор на всички санкции на САЩ. Ще седнем и ще решим. Ако е необходимо, ще затворим Инджирлик и Кючерик", заяви Ердоган.

Преди това турският външен министър Мевлют Чавушоглу също предупреди, че Турция може да закрие авиобазата Инджирлик и радарната станция Кюречик.

На 11 декември Комитетът за външни отношения на Сената на САЩ одобри законопроект за налагане на санкции на Турция. Ако бъдат приети от Сената и подписани от президента, могат да включват замразяване на активите на Турция, ограничаване на визите и ограничаване на достъпа до кредити.

До напрежението в отношенията между Анкара и Вашингтон се стигна заради закупуването от страна на Турция на руските системи за противовъздушна отбрана С-400, които ще влязат на въоръжение в страната до април 2020 г., въпреки възраженията на САЩ.

Вашингтон се опасява, че оръжието е несъвместимо със стандартите за сигурност на НАТО и може да компрометира работата на американски изтребители Ф-35.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа