Ердоган и Макрон ще убеждават САЩ да преразгледат решението си за Ерусалим

Президентите на Турция и Франция - Реджеп Ердоган и Еманюел Макрон, ще работят съвместно в опит да убедят САЩ да преразгледат решението си за признаване на Ерусалим за столица на Израел, съобщава Reuters, като се позовава на източник от Анкара.

Двамата лидери са провели телефонен разговор, в който са постигнали съгласие, че решението на Вашингтон е тревожно за развитието на ситуацията в региона, разкри източникът на агенцията, допълвайки, че Макрон и Ердоган ще положат съвместни усилия да убедят Доналд Тръмп в нецелесъобразността на решението му.

Ердоган е провел телефонни разговори и с президентите на Казахстан, Ливан и Азербайджан по темата, заяви източникът. По-рано той свика извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество, която ще се проведе в Турция следващата седмица.

Съобщението на президента Доналд Тръмп предизвика критика от страна на американските съюзници на Запад. ООН, Франция, Италия, Германия, Великобритания и Швеция призоваха САЩ да „внесат подробни предложения за израелско-палестинско споразумение".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка