Ердоган кацна във Варна (СНИМКИ)

Турският президент Реджеп Ердоган кацна във Варна, където беше посрещнат от кмета на града Иван Портних.

Невиждани мерки за сигурност белязаха часовете преди старта на срещата между турския президент Реджеп Ердоган и европейските лидери Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, домакинствана от българския премиер Бойко Борисов.

Полицейски патрули завардиха от двете страни централния варненски бул. "Владислав Варненчик", по който се очакваше да минат важните гости на път от летището към резиденция "Евксиноград". Срещу централния й вход бяха монтирани огромни прожектори, както и флаговете на България и ЕС.

Турски байраци нямаше, но от летището към града агенции за недвижими имоти окичиха на билбордове реклами за продажба на жилища в Истанбул и Капъкуле. Според запознати нашите и турските тайни служби, които от дни работят на терен в тясно сътрудничество, поне 10 пъти са сменяли маршрутите на официалните кортежи, като до последно избраният вариант се пазеше в тайна. Една от схемите бе обиколна - не през центъра, а от аерогарата през Аксаково, Кичево и местността Траката до Двореца. Тръгна и версия, че след като кацне в 15,05 ч на летище Варна, Ердоган ще бъде превозен до правителствената резиденция с хеликоптер, а не с кола. До тенис кортовете край морето има подходяща площадка, на която още като премиер на Турция Ердоган кацна във Варна през май 2013 г. за тристранна среща с премиера на Катар и българския министър-председател. На тази площадка се е приземявал и доскорошният шеф на "Лукойл" Вагит Алекперов, който празнувал юбилей с приятели в "Евксиноград".

Драконовски са мерките за сигурност в самата резиденция, научи "Труд". Осигурена е охрана с гранични катери по море, както и водолазна група. Снайперисти дебнат в засада в големия парк на "Евксиноград" и на самата буна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България