Ердоган не изключва възможността Турция да удължи военните си действия в Сирия

Снимка: Архив

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган не изключва възможността Анкара да продължи трансграничната операция „Извор на мира“ в Северна Сирия, предава TACC.

„Несъмнено, ние няма да оставим този въпрос, докато последният терорист не напусне региона. Ние няма да напуснем Сирия, докато другите страни не си отидат. Подкрепяме териториалната цялост и единството на Сирия“, заяви Ердоган в отговор на въпрос на журналисти за това дали е възможно операцията да продължи.

В същото време турският държавен глава подчерта, че Анкара "не иска да раздели" Сирия. Според него Турция има право да провежда операции въз основа на Аданското споразумение.

"Ако (регионът) не бъде освободен от терористични организации, тогава ще продължим (операцията) в рамките на Аданското споразумение", добави Ердоган.

Аданското споразумение е подписано на 20 октомври 1998 г. в резултат от преговори между представители на Анкара и Дамаск, след което сирийското правителство се съгласява да престане да сътрудничи на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК), разглеждана в Турция като терористична организация.

На 9 октомври 2019 г. Турция започна операция „Извор на мира“ в Северна Сирия. Нейната цел е да се създаде зона за сигурност по сирийско-турската страница, която да бъде изчистена от членове на кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС), според Турция крило на ПКК. Освен това там Анкара планира да засели голяма част от сирийските бежанци, намиращи се в Турция в момента. По-късно беше постигнат меморандум с Русия, според който кюрдските формирования ще се изтеглят от границата, а Турция ще прекрати операцията.

По-рано Ердоган заяви, че ОНС все още не са изтеглили своите сили от Североизточна Сирия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток