Ердоган: Никога няма да се откажем от Босна

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му няма да изостави Босна и припомни заръката на бившия босненски президент Алия Изетбегович, която той преди смъртта си му е отправил. Ердоган разказа как ден преди кончината на Изетбегович през октомври 2003-та година той го е посетил в болницата, пише БГНЕС. Тогава той ми каза: "Реджеп вие сте потомци на султан Фатих. Тези земи са ви оставени от него в наследство и затова трябва да се грижите за тях".

"Е, как ние днес да изоставим Мостар? Да се откажем от река Дрина? Как да се откажем от джамията на султан Фатих? Разбира се, че ние никога няма да направим това. Няма да се откажем от тях. Тези паметниците са короната на нашата цивилизация. Тя ги е построила като доказателство за съществуването си. От 15-ти век до днес", каза Ердоган по време на форума на Международния цивилизационен съвет, който се провежда в Истанбул.

Според турския президент "Изетбегович освен голям държавник, е бил и един от най-големите мюсюлмански мислители на нашето време". "Тези, които не ограничават историята само с времето в което живеят, създават мостове между миналото и бъдещето. Те виждат по един различен начин бъдещето си. И Алия Изетбегович точно по този начин живееше. Самият факт, че той завеща Босна на Турция, доказва неговия цивилизационен хоризонт", подчерта Ердоган.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа