Ердоган: Няма да има сондажи за газ в териториалните води на Кипър без съгласието на Турция

Няма да има сондажи за газ в териториалните води на Кипър без съгласието на кипърските турци и Турция, заяви турския президент Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Protothema.

„Без съгласието на“ Турската република Северен Кипър „и Турция, няма как да бъдат предприети стъпки в източното средиземноморие“, заяви Ердоган, визирайки разговора си с президента на Франция Еманюел Макрон във връзка с блокирането на пътя на сонда на италианската енергийна компания ENI в ексклузивната икономическа зона (ЕИЗ) на Кипър.

Според турския президент, Макрон го е помолил за мирен подход по въпроса за газовите находища в кипърската ЕИЗ. „И Северът и Югът (на Кипър) имат права над газта и нефта“, посочи Ердоган. „Ние не приемаме едностранни мерки. Ако (президентът на Кипър Никос) Анастасиадис иска да е искрен, има едно нещо, което може да направи: да се договори със Северен Кипър за това с кой и как иска да провежда сондажите. Проучванията трябва да бъдат взаимни и добият ресурс трябва да бъде разделен справедливо“.

Освен това, турският държавен глава посочи, че епизодът със сондата на ENI е доказал, че проучванията не могат да бъдат осъществени без съгласието на Анкара. „Утре, може би Франция чрез TOTAL ще поиска да свърши работата. Може да САЩ да поискат същото чрез Exxon. Но, разбира се, няма как да допуснем нарушаване на нашите права, изтичащи от международното право“, категоричен е Ердоган.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа