Ердоган обеща Турция да инвестира няколко милиарда евро в магистрала, свързваща Белград и Сараево

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес обеща Турция да инвестира няколко милиарда евро в изграждането на магистрала, свързваща Белград и Сараево, предаде "Ройтерс".

Ердоган пристигна днес в босненската столица на посещение, определяно като "работно", но основното мероприятие по време на визитата ще бъде речта му (по повод предстоящите на 24 юни в Турция избори) пред хиляди турци, пристигнали от страни от Западна Европа, които забраниха предизборни митинги на чужди лидери на тяхна територия, отбелязва агенцията.

Министрите на транспорта на Босна и Турция днес подписаха писмо за намерение за изграждането на магистрала, свързваща Сараево и Белград. Проектът е на стойност около 3 милиарда евро, но засега е блокиран от босненските сърби.

Ердоган посочи, че очаква министрите да се договорят за техническите детайли до лятото, когато ще бъдат обявени търгове за изграждането на пътните участъци.

Междувременно хиляди турци пристигнаха от Германия, Холандия и Австрия, както и от страни от Балканите и от цяла Босна.

Организаторите на митинга на Ердоган посочиха, че очакват до 15 хиляди души да присъстват на мероприятието.

Полицията е взела засилени мерки за сигурност по улиците на Сараево.

Ако хиляди хора, идващи от различни части на Европа, не могат да се срещнат с лидера, когото искат да чуят, това не е редно за мен. Следователно ние ще се срещнем с тях тук, каза Ердоган на пресконференция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят