Ердоган обсъди с папа Франциск събитията в ивицата Газа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря днес по телефона с папа Франциск за последните събития в Ерусалим и ивицата Газа, предаде ТАСС.

Ердоган заяви, че е недопустима промяна на статута на Ерусалим, който има значение за три религии, съобщи пред журналисти източник от кабинета на турския президент.

Президентът определи нападенията срещу палестински демонстранти като "безчовечни" и информира папа Франциск за предстоящата среща на Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул на 18 май.

По-рано днес след завръщането си от Великобритания Ердоган обсъди ситуацията в Палестина с руския президент Владимир Путин, с германския канцлер Ангела Меркел, с иранския президент Хасан Рохани, с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, с държавния глава на Индонезия Джоко Видодо и с президента на Судан Омар ал Башир.

По последни данни при сблъсъци с израелските сили на 14 май са загинали над 60 палестинци, а над 2800 са били ранени. Общо от 30 март, когато започнаха пограничните сблъсъци на палестинци с израелски войници, в района бяха убити най-малко 110 араби, а над 5000 бяха ранени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят