Ердоган обяви статута на Ерусалим за „червена линия“ за мюсюлманите

Статутът на Ерусалим е „червена линия“ за мюсюлманския свят, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган след извънредната среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул, предава Sputnik.

„Днес проведохме среща от голямо значение в опитите ни да подкрепим палестинците и да изпратим сигнал към Израел. В нашата резолюция подчертахме, че Ерусалим е нашата „червена линия“. Не признаваме решението на САЩ да премести посолството си там. Американската политика окуражава Израел дори повече. Ръководството на САЩ наказа палестинците, докато Израел, които нарушават международното право, биват наградени“, заяви Ердоган по време на пресконференция.

Турският президент отбеляза, че бившият американски президент Джордж Буш-старши е бил от Републиканската партия, подобно на сегашния президент Доналд Тръмп, но той е подкрепял и Израел, и Палестина. „Погледнете на каква разлика ставаме свидетели в момента“, заяви Ердоган.

Той също призова международната общност да признае официално Източен Ерусалим за столица на Палестина и да започне „разследване на престъпленията на Израел“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа