Ердоган обяви турските студенти в чужбина за "агенти на Запада"

Снимка: Архив

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се срещна със сънародници в Ню Йорк и обвини студентите в чужбина, че се завръщат като доброволни агенти на Запада, вместо като спасители на родината си.

„Нашите студенти са изпращани в западните университети с цел да придобият научни знания, но те се зареждат с културата на Запада и се завръщат в Турция, загубили личността си. И вместо да пишат рецепти и стратегии за спасение на страната си, те се оказват доброволни агенти на Запада. Целта е да се сдобием с познанията на западната наука и с обучени човешки ресурси, полезни за държавата ни, които да я спасят от колапса. Намерението изглежда изключително лесно, но някак не се достигна до очакваните резултати“, заяви Ердоган, предаде БГНЕС.

„Терористите, които опитаха да извършат преврат на 15 юли миналата година, са само част от продажниците. Това са хора, които продадоха мозъците си на шарлатанина в Пенсилвания /Гюлен, който живее там от 1999 г./ и ние всички видяхме на какво са способни. Сред тях има и професори, и мултимилиардери, но те са безполезни“, коментира турският президент по адрес на политическия си враг Фетуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ. Анкара го обяви за организатор на преврата от 2016 г.

Опозиционният в.“Джумхуриет“ обаче припомня днес, че всичките му 4 деца са получили образованието си в Америка и Англия благодарение на стипендиите на бизнесмена Ремзи Гюр. Дъщеря му Сюмейе е завършила политически науки и социология в университета в Индиана, а магистратурата си в Лондон. След дипломирането си в ислямската гимназия синът Билал учи в Харвард, става стажант и остава на работа в Световната банка, а после поема пост в един от водещите изследователски институти Брукингс във Вашингтон. През 2005 г. Билал си купува апартамент в Мериленд за 261 500 долара. Другият син Бурак също със стипендията на мощния текстилец завършва икономика в Лондон, а с медицински доклад е освободен от военна служба. Малката дъщеря Есра се дипломира в университета в Индиана, а следдипломната й квалификация е в Бъркли, Калифорния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка