Ердоган очаква ново начало в отношенията със САЩ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че посещението му в Съединените щати следващата седмица ще възвести ново начало в отношенията между двете държави. Той има планирана среща с Доналд Тръмп във Вашингтон на 16-17 май.

Отношенията между двете съюзнички в НАТО са обтегнати заради различия в политиките за Сирия. САЩ обявиха план за въоръжаване на сирийските кюрдски Сили за защита на народа в борбата срещу "Ислямска държава". Това разгневи Турция, която смята СЗН за сирийско разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

На пресконференция в Анкара Ердоган каза, че САЩ все още преминават през "преходен период" и че решения, като това за въоръжаването на СЗН, водят началото си от политиките на предходната администрация. "САЩ все още преминават през преходен период. И ние трябва да бъдем по-внимателни и деликатни", заяви Ердоган на летището в Анкара преди да отпътува на посещения в Китай и в САЩ, предаде БТВ.

"Тези развития са в противоречие с нашите стратегически отношения със САЩ и разбира се, ние не искаме това да се случва", посочи турският президент.

 

В. "Хюриет" пише днес, че Ердоган ще предаде на Тръмп списък с оръжия, иззети от ПКК, за които Анкара смята, че са били предоставени в миналото на СЗН от САЩ и други съюзници в НАТО в рамките на борбата срещу "Ислямска държава".

Турският президент посочи още на пресконференцията, че ще преследва докрай екстрадицията на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за осуетения преврат миналата година.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа