Ердоган похвали турския парламент за проявената смелост по време на опита за преврат от 15 юли 2016 г.

Снимка: Туитър, архив

Турският президент Реджеп Ердоган похвали смелостта на парламентаристите по време на опита за преврат на 15 юли. В реч пред сградата в Анкара тази нощ той каза, че метежниците са се опозорили с действията си и посочи, че много от депутатите са продължили да работят въпреки атаките.

Ердоган пристигна в столицата след церемониите в Истанбул по повод годишнината от метежа. Турският президент заяви: "Няма друга нация, която да е спряла танковете с юмруците си. Няма друга нация, чиито хора с тениски са се опитвали да спрат машините. Няма друга нация, която да е отивала толкова смело към смъртта. Винаги благодаря на Бога, че съм син на такава страна".

Хиляди хора се събраха, за да изслушат президента пред турския парламент, а пред сградата бяха поставени и огромни екрани. Преди това Ердоган участва в митинг в Истанбул. Там много дойдоха със знамена и плакати към моста на Босфора, наречен "Мост на мъчениците на 15 юли". В изказването си в мегаполиса държавният глава заплаши, че "ще отсече главите на предателите". Думите му предизвикаха скандирания за връщане на смъртното наказание в страната. Ердоган отново потвърди, че ако парламентът одобри закон за възстановяването му, той ще го подпише.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа