Ердоган ратифицира проекта с конституционни изменения за провеждането на референдум през април

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ратифицира проекта с конституционни изменения, което открива пътя за поставянето им на референдум в Турция през април, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитира БТВ.

Турският парламент одобри на 21 януари пакета с поправки, който, ако бъде приет на всенародно допитване през пролетта, ще доведе до драматични промени в политическата система на Турция. Пакетът, който съдържа общо 18 члена, ще постави в ръцете на президента широки изпълнителни правомощия.

След като текстът бъде публикуван в турския държавен вестник, ще започне да тече 60-дневен срок. В първия неделен ден след изтичането му ще се състои и референдумът по промените.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че рефенедумът вероятно ще се състои на 16 април, съобщава Асошиейтед прес.

Вярвам, че (реформите) ще получат голямо количество гласове "да" и ние ще се придвижим към по-добър модел на управление, посочи Куртулмуш.

Пакетът с конституционни изменения бе одобрен с гласовете на крайнодясната Партия на националистическото действие на Девлет Бахчели.

Другите две опозиционни сили са против промените, опасявайки се, че те ще съсредоточат твърде много власт в ръцете на президента и ще нарушат принципа за разделение на властите.

Президентът Ердоган защитава тезата, че реформите ще доведат до силно лидерство, необходимо, за да се предотврати връщането на власт на нестабилните коалиционни правителства от миналото.

Кампанията "за" и "против" промените започва в условия, при които поддръжниците на реформите имат предимство и повече ефирно време.

Опонентите на реформите се оплакват, че не могат да представят възгледите си пред обществото в страна, в която повечето опозиционни медии са заглушени, отбелязва АП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа