Ердоган: САЩ ще трябва да избере "Фето" или Турция

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в сряда вечерта даде ултиматум на САЩ, след нееднократните молби на Анкара за екстрадация на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен в организирането на опита за преврат от 15 юли, информира Anadolu Agency.

„Рано или късно САЩ ще трябва да направи избор. Или Турция, или „Фето““, заяви Ердоган.

„Или организиращата преврати „Фето“ или демократичната страна Турция. Те ще трябва да направят този избор.“, заяви той, като говореше за организацията на Гюлен, която Анкара твърди, че е задействала кървавия опит за преврат, чрез вътрешни хора сред военните.

Забележките на президента бяха направени пред тълпа пред президентския дворец – едно от местата, които бяха нападнати по време на опита за преврат.

Митингът в Анкара е последната нощ от проправителствени събирания, които се провеждат от 15 юли, обяви Ердоган. Той обаче призова гражданите да останат бдителни, тъй като „предателството може да дойде отвсякъде и от всеки“.

"Днес в България беше заловен още един, техен (на мрежата на Гюлен, бел.ред.) финансист. Искането му за убежище бе отхвърлено и той беше предаден на Турция", каза снощи президентът пред множество хора, събрали се пред президентския дворец в Бештепе, съобщава сайтът Хаберлер.

Ердоган не спомена конкретно име, но вероятно визира турския гражданин Абдуллах Бююк, който вчера бе принудително отведен до границата с Турция и предаден на турските власти на основания, че е просрочил законния срок за оставането му в България.

Многобройните митинги, които се проведоха в Турция, привлякоха стотици хиляди души, които желаят да покажат несъгласието си с осуетения опит за преврат на 15 юли. Кулминацията беше в неделя, когато на демонстрация в Истанбул се присъстваха 5 милиона души, съобщават местните власти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка