Ердоган се скара на премиера на Косово заради политически уволнения

Снимка: Туитър, архив

Президентът на Турция Реджеб Ердоган отправи остри реплики към премиера на Косово Рамуш Харадинай. Причината са уволненията на вътрешния министър и ръководителя на разузнаването заради отвлечените от Косово шестима турски граждани, които бяха върнати обратно в Турция.

Според Реджеб Тайип Ердоган шестимата арестувани са едни от най-високопоставените функционери от Организацията на Фетуллах Гюлен на Балканите. Турският лидер заяви това в реч пред активисти на Партията на справедливостта и развитието в истанбулския квартал "Пендик", предаде е БНР.

„В момента питам: Ей, министър-председателю на Косово, по чии инструкции предприе тези стъпки? Откога започна да пазиш тези, които усърдно подготвяха преврат срещу Турция?“, попита Ердоган.

Според Анкара, мъжете също така са подпомагали бягството от Турция към Европа и Съединените щати на други членове на мрежата.

По-рано турският премиер Бинали Йълдъръм предупреди Босна и Херцеговина по отношение борбата с движението на проповедника Гюлен. Йълдъръм беше на официална визита в четвъртък и петък в балканската страна. Организацията на живеещия зад океана духовник беше изградила редица свои структури в Босна и Херцеговина, но по молба на Турция местното правителство взе мерки срещу тях през лятото на 2016 г.

Турското разузнаване организира операции за арестуване на предполагаеми гюленисти в няколко азиатски и африкански страни. Правозащитни организации изказаха опасения, че върнатите в Турция лица могат да бъдат подложени на изтезания и лишени от справедлив съдебен процес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа