Ердоган: Съветът за сигурност на ООН не може да реши израелския въпрос

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува Съвета за сигурност на ООН и заяви, че той не в състояние да реши израелския въпрос, съобщава Анадолската агенция.

Преди отпътуването си за Ню Йорк Ердоган даде пресконференция на летище „Ататюрк” в Истанбул, като подчерта дългогодишното стратегическо партньорство между Турция и САЩ. Пред журналисти той изтъкна, че не иска Турция да бъде поставяна в ситуация, в която е срещу САЩ. „В същото време не разполагаме с лукса да наблюдаваме и пренебрегваме подкрепата на САЩ за терористични организации”, заяви президентът, като обърна внимание, че е очевидна тяхната подкрепа за терористична организация като ПКК (Кюрдската работническа партия).

В свое обръщение към Съвета за сигурност на ООН Ердоган подчерта, че „светът е по-голям от пет” (имат се предвид петте постоянни членки на СС на ООН). Според него, те не са в състояние да решат израелския въпрос.

Израелският въпрос не е решен. Израел не признава решенията на ООН. „Израел от 1948 г., имам предвид територията, дали днес това е същият Израел?”, попита в заключение Ердоган.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа