Ердоган сочи за пример османците - тогава държавата била с територия 2,5 млн. кв. км

Турският президент Реджеп Ердоган отново повдигна темата за Лозанския мирен договор и влиянието му върху турската държава, заявявайки, че от подписването на споразумението насам държавата му е в постоянен „порочен кръг“.

Той също така засегна и темата за границите на Турция, които са се свили драстично след неговото сключване. „Османците имаха държава с толкова дълбоки корени, че сривът й причини материални и морални рани на нашата нация. Нашите територии, които бяха 2,5 млн. кв. км през 1914 г. намаляха до 780 000 кв. км с подписването на Лозанския договор. Когато започнахме Войната за независимост (Турската война за независимост, 1919-1923 г., водена между турски сили и войски на Антантата заради разпада на Османската империя след Първата световна война – бел. ред.), нашата цел беше да защитим границите си в рамките на Националния обет (документ от 1920 г., дело на последния османски парламент). За съжаление не можахме да ги защитим“, каза в реч Ердоган, цитиран от турския в. „Биргюн“.

„Целта на поставянето на Турция в порочен кръг след 1923 г. е да бъдем накарани да забравим своите селджукски и османски корени... През 2016 г. не можем да действаме с начина на мислене от 1923 г.“, допълни той. По отношение на конфликта в съседна Сирия държавният глава заяви, че турската армия има намерение да влезе в Ал-Баб, разположен на приблизително 40 км. от втория по големина сирийски град Алепо. “Няма да чакаме терористични групи да ни нападнат... казват ни да не влизаме в Ал-Баб. Съжалявам, но ние ще влезем там“, заяви Ердоган.

По-рано миналия месец турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че що се отнася до военните планове на Турция в рамките на операцията „Щитът на Ефрат” в Сирия, се планира създаването на зона за сигурност в Северна Сирия. „Плановете са следните: прочистване на региона, т.нар. „джоб Манбидж” от ИД и превръщането му в зона за сигурност. Следващата цел ще бъде град Ал-Баб”, каза турският първи дипломат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят