Ердоган: Турция ще изличи всяка клетка на Фетхуллахистката организация

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани, че Турция ще изличи всяка клетка на Фетхуллахистката организация, обвинявана за опита за преврат в страната, извършен на днешната дата преди две години, предаде турската частна телевизия Си Ен Ен-Тюрк, цитирана от БНР.

Ердоган говори след прием в президентския дворец "Бештепе" в Анкара, на който присъстваха близки на загиналите и участници в съпротивата срещу преврата.

Борбата с организацията на Фетуллах Гюлен ще продължи, докато и последният ѝ член не бъде изправен пред правосъдието, заяви по-късно на митинг турският президент Реджеп Ердоган. Той се закани и че "пипалата на октопода" ще бъдат отрязани и подчерта, че страницата с превратите в турската история е затворена.

В Истанбул се състоя и марш по повод годишнината от неуспешния преврат преди две години. Възпоменателни церемонии се проведоха и във всички области на страната. Всички джамии по цяла Турция отбелязаха годишнината със специални публични молитви в рамките на едноседмични религиозни прояви.

251 души загубиха живота си, а около 2200 бяха ранени в нощта на опита за преврат.

Впоследствие срещу участниците в опита за преврат бяха заведени 289 дела, от които по почти 200 вече има произнесени присъди. Близо 900 подсъдими получиха доживотни, 661 подсъдими получиха утежнени доживотни присъди. Други почти 200 000 души са отстранени от работа или арестувани по обвинения за съпричастност към движението на проповедника Фетуллах Гюлен, когото Анкара сочи за организатор на преврата.

В неделя следобед стана ясно, че турските служби са арестували в Украйна и върнали в Турция Юсуф Инан, сочен като отговорник за социалните медии на тази организация.

Кандидатът за президент на опозиционната Народнорепубликанска партия Мухарем Индже написа в Туитър, че си припомня с уважение "мъчениците" и отново проклина организаторите, извършителите и помагачите на опита за преврат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа